Firma wil zandgroeve opnieuw opvullen

HULDENBERG - De firma De Kock nv uit Overijse heeft een milieuvergunningsaanvraag ingediend om aan de Ganzemanstraat in Neerijse opnieuw te mogen storten. ,,Als dat wordt goedgekeurd zal men er weer jaren opgescheept zitten met intens vrachtwagenverkeer'', vreest gemeenteraadslid Ugo Magnus (Groen!).

,,In 2003 heeft het schepencollege van Huldenberg zo'n vergunning al gunstig geadviseerd. Daardoor leverde de provincie een vergunning af. Maar door de ingediende beroepen van verenigingen, omwonenden en Groen heeft de minister van Landbouw de opvulling toen geweigerd'', zegt Magnus.

Een van de tegenargumenten was toen dat de onveilige gewestweg N253 die op de meeste plaatsen zelfs geen voet- of fietspaden heeft. Hij is dus helemaal niet geschikt om bijkomend intens vrachtverkeer te slikken.

Veel zwaluwen

Magnus: ,,Daar komt nog bij dat men plannen heeft om de N253 in de komende jaren te vernieuwen. Waar moet het vrachtverkeer dan naartoe? De bestaande zandgroeve is een broedplaats voor de oeverzwaluwen. Als er opnieuw intens gestort wordt, staat het zo goed als vast dat deze populatie zwaar zal achteruitgaan en mogelijk definitief verdwijnen.''

Burgemeester Vanderlinden (VLD) reageert: ,,Voor de landbouwers zou het een goeie zaak zijn als de zandgroeve zou opgevuld worden. Voor hen zou er daardoor op termijn twintig hectare landbouwgrond bijkomen. Maar we zitten inderdaad met het probleem van de gewestweg die helemaal niet geschikt is om bijkomend zwaar vrachtverkeer te slikken.''

Dinsdag beslist het schepencollege van Huldenberg of de aanvraag al dan niet gunstig wordt geadviseerd. (WFH)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio