Niki Terpstra en Sylvain Chavanel rijden de tegenstand op een hoopje

Terpstra: 'Tien keer sterker dan Cancellara's ploeg'

Terpstra: 'Tien keer sterker dan Cancellara's ploeg'

Foto: PHOTOPRESS.BE

Patrick Lefevere baadt in de weelde. Met Niki Terpstra won hij met Dwars door Vlaanderen niet enkel de eerste van een sliert mooie Vlaamse voorjaarswedstrijden, maar achter de rug van de Nederlander werd ook nog eens zijn Franse kampioen Sylvain Chavenel doodleuk tweede. De (zwakkere) tegenstand stond erbij en keek ernaar.

Lefevere wandelt met zijn renners van het ene winnaarspodium naar het andere. Het lijkt wel alsof voor de flamboyante West-Vlaamse ploegmanager de goede oude tijden van Mapei zijn teruggekeerd. De 67ste Dwars door Vlaanderen was al de 20ste(!) overwinning van 2012. 'Toch was dit een heel sterke numéro van Niki Terpstra. Het is het bewijs dat de ploeg sterker is in de breedte. Dat is ook nodig om Cancellara te temmen', stelde Lefevere.

Het leek gisteren alsof het allemaal vanzelf ging voor Omega Pharma-Quick Step. Niki Terpstra was gisteren al de negende renner van Omega Pharma-Quick Step die won dit seizoen. Voor de Nederlandse hardrijder zelf was het zijn allereerste overwinning die hij kon aanbieden aan Patrick Lefevere sinds hij vorige winter een financieel mooier aanbod van Vacansoleil naast zich neerlegde.

De S van superfiets

De pistier-wegrenner maakte met zijn beide duimen in Waregem een vreemd overwinningsgebaar, maar dat bleek achteraf een variant te zijn van wat zijn winnende kopman Tom Boonen in 2007 in dezelfde koers deed toen hij naar zijn fiets wees. 'Ik probeerde de S van Specialized te maken, onze fietsconstructeur. We rijden dit jaar op een superfiets. Toen ik hoorde dat dit de constructeur was, maakte ik van vreugde ei zo na een sprongetje.' Chavanel verwoordde het anders: 'Het verschil wordt met details gemaakt, want we doen allemaal ongeveer dezelfde training. Die vélos zijn ongelofelijk.'

Vorig jaar won Nick Nuyens op een al even indrukwekkende manier Dwars door Vlaanderen om dan anderhalve week later de Ronde van Vlaanderen te winnen. 'Ik hoop dat deze zege het begin van meer is, dat dit niet mijn maximum is,' zei Niki Terpstra. 'Ik weet wel dat ik geen Fabian Cancellara ben, maar qua ploeg zijn we wel tien keer sterker dan Radioshack-Nissan-Trek. Hier komt ook nog Tom Boonen bij. We hebben in de breedte veel troeven om de Zwitser het leven zuur te maken.'

Megateams blijven weg

Omega Pharma-Quick Step bekende gisteren kleur, maar dat kan niet van de andere ploegen worden gezegd. Zo reden Vacansoleil-DCM (met Devolder en Leukemans) en ergens ook Garmin-Barracuda (uitgezonderd thuisrenner Sep Vanmarcke) doorlopend achter de feiten aan. Andere megateams als BMC of RadioShack-Nissan-Trek verkozen zelfs simpel weg te blijven van deze prelude op twee en een halve weken lang Vlaamse voorjaarsklassiekers.

Corrigeer