Hollandse meisjes jutten elkaar op tot zelfmoord

Hollandse meisjes jutten elkaar op tot zelfmoord
Twaalf tienermeisjes van 12 tot 15 jaar uit het Nederlandse Enschede hebben elkaar opgejut tot het plegen van zelfmoord. Ze stuurden elkaar sms'jes als: ,,Ken jij Sien? Die gaat gaat vanavond zelfmoord plegen!'' of ,,Doe jij het, dan doe ik het ook'' en ,,Waarom zou je het niet durven?'' Het bleef niet bij woorden. Twee meisjes pleegden zelfmoord, en vier pogingen mislukten.

De hype begon begin dit jaar toen een meisje van het Stedelijk Lyceum in Enschede zelfmoord pleegde. Vier van haar vriendinnen spoorden elkaar aan om haar voorbeeld te volgen.

,,Wie durft?'' De vraag kwam regelmatig terug in de sms'jes en het chatten tussen de meisjes. Zelfmoord kreeg bij de pubers een verheerlijkend karakter. In een mum van tijd waren er meisjes uit verschillende scholen bij betrokken. Kort daarop sprong een meisje onder een trein, terwijl andere meisjes hun zelfmoordpogingen zagen mislukken.

Na de tweede zelfmoord en vier zelfmoordpogingen kwamen school en politie in actie. Zij wisten van de zaak maar politie, scholen en de hulpverlening besloten maanden aan een stuk om erover te zwijgen, tot eerder deze week de Twentsche Courant Tubantia het verhaal publiceerde.

De meisjes staan nu onder psychologische begeleiding en mogen geen gevaarlijke websites bezoeken. Een tiener was zo geobsedeerd door zelfmoord dat ze in een centrum voor jeugdpsychiatrie De Bleskolk in Almelo moest worden opgenomen.

,,Ik was stomverbaasd toen ik erover hoorde'', zegt rector Hans Reiber van het Stedelijk Lyceum in Enschede waar de zelfmoordrage begon. Reiber werd al enkele maanden geleden door leerlingbegeleiders op de hoogte gebracht. ,,Kinderen maken elkaar helemaal gek'', vindt hij. ,,Op een gegeven moment bleken de zelfmoord-oproepen overal in de stad te leven. Het ging blijkbaar alleen om meisjes. Voor hen groeide zelfmoord uit tot een verering.''

,,Het was bijna besmettelijk,'' verduidelijkt de Nederlandse schoolpsycholoog Frank Rijnders, ,,De meisjes spraken af om er een eind aan te maken.'' Volgens de psycholoog lijkt dit gedrag sterk op dat van eerdere ,,modes'' bij bakvissen: ,,Er is een periode geweest dat meisjes hyperventileerden en flauw vielen. Dat ging soms zo ver dat meerdere leerlingen tegelijk lagen bij te komen. Hetzelfde geldt voor zelfverminkingen. Dan vinden de tieners het interessant om in hun lichaam te krassen met pennen en messen. Vaak is dat een schreeuw om aandacht.''

Het gerecht in Twente beschouwt de zelfmoord-oproepen als een lokaal ,,Twents probleem''. Het blijft anderzijds onduidelijk of elders in Nederland nog tieners in de ban zijn van hetzelfde riskante spel.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees