Wereldkampioen een klasse te sterk, Jérôme D'Ambrosio finisht 14de bij debuut

Vettel als een waardig kampioen

Er stond in Melbourne geen maat op Sebastian Vettel. Bij de eerste Grand Prix van 2011 kon de 23-jarige Duitser door niemand worden bedreigd. Onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio legde bij zijn eerste F1-race beslag op de veertiende plaats.

'Inderdaad, geen slecht begin.' De grijns waarmee Sebastian Vettel de felicitaties voor zijn eerste overwinning in 2011 in ontvangst nam, was veelzeggend. De regerende wereldkampioen hoefde in Albert Park niet eens voluit te gaan, dat moge duidelijk wezen. Net zoals hij ook tijdens de kwalificaties nog overschot had gehad.

'Het cruciale moment kwam er eigenlijk vlak na mijn eerste pitstop, toen ik achter Jenson Button kwam te zitten', analyseerde de Duitser. 'Ik wist dat ik hem snel voorbij moest en dat is ook gelukt. Nadien was het nog even gissen hoeveel druk Hamilton zou kunnen zetten, maar toen hij gestaag terugviel was ook dat geen zorg meer.'

KERS-systeem

De Britse ex-wereldkampioen hoorde het bijna emotieloos aan. Ook toen hij vernam dat Vettel het KERS-systeem, een tijdelijke extra boost van 80 pk, op zijn Red Bull-bolide nooit had kunnen gebruiken, wegens niet betrouwbaar.

'KERS levert zowat een kleine halve seconde per ronde winst op', rekende Hamilton uit. 'Dus ja, er is nog een kloofje tussen ons en de Red Bulls. Maar ik wil vooral mijn tweede plaats onthouden. En had Jenson dat akkefietje met Massa niet gehad, dan was hij ook veel dichter geëindigd. We zijn dus competitief. Niet vergeten dat de wagen in zijn huidige configuratie eigenlijk een noodoplossing is. Tijdens de wintertests bleek dat we de verkeerde kant aan het uitgaan waren en we hebben net voor Australië de boel helemaal omgegooid, met keuzes die we nooit hebben kunnen testen. Ik ben blij dat ze hun vruchten afwerpen.'

Dat Red Bull niet over een absolute superioriteit beschikt, mag blijken uit de vijfde plaats van Mark Webber. Alweer vijfde, zoals in 2002 en 2005, en voorlopig nog altijd het beste thuisresultaat voor de lokale held. Toen hij nog voor Minardi reed, was zo een uitslag goed voor een nachtelijk volksfeest in de straten van Melbourne, nu zullen de criticasters in de Australische media opnieuw hun hartje kunnen ophalen.

'Ik kon echt niet beter', gaf Webber toe. 'Ik ben uiterst verbaasd over het tempo dat Seb kon aanhouden. Het is niet normaal dat ik op meer dan 40 seconden finish. Maar goed, dit is nog maar de eerste race, nu onze kalmte verliezen is het domste wat we kunnen doen.'

Eerste Rus ooit

Zijn kalmte verliezen, dat deed Vitaly Petrov wel even. Maar dan enkel om positieve redenen. De Renault-rijder werd in Melbourne immers de eerste Rus ooit op het podium van een F1-race. Verbazingwekkend, want vorig jaar werd Petrov door zijn teammaat Robert Kubica van het kastje naar de muur gereden. Kubica, die op zijn ziekenhuisbed zijn hoofdkussen van frustratie moet hebben opgevreten, want wie weet wat de Pool met deze bolide had kunnen laten zien. Vervanger Heidfeld bleek bij de openingsrace alvast niet van hetzelfde niveau.

Frustratie, die was er ook een beetje bij Ferrari te merken. Alhoewel Fernando Alonso niet onder de indruk was van het feit dat hij door Petrov naast het podium werd gereden.

'De punten die ik verlies op Vettel en Hamilton, dat vind ik jammer', aldus Alonso. 'Maar die op Petrov niet echt, neen.'

Felipe Massa bevestigde de slechte indruk van de tweede seizoenshelft van 2010 en de wintertesten van afgelopen en er wordt in het rennerskwartier al luidop gespeculeerd voor wie de Braziliaan in de loop van het jaar baan zal moeten ruimen. Kortom, het seizoen 2011 kondigt zich veelbelovend aan. Tenminste indien de concurrentie in de buurt van Sebastian Vettel weet te blijven.

Corrigeer