Nachtverkoop boomt

Nachtverkoop boomt

Foto: © FVV

Elk jaar komen er vijf procent meer nachtwinkels in België, zo blijkt uit cijfers van het consultantsbureau Food in Mind. De verkoop in benzinestations neemt met tien procent toe. In automaten met vijf. ,,Mensen willen op elk moment van de dag en de nacht kunnen kopen waar ze zin in hebben, en zijn bereid daar te prijs voor te betalen'', zegt consultant Eddy Bovijn.

,,De traditionele voedingszaken, van kruidenier tot grootwarenhuis, hebben nog maar 65 procent van de markt in handen. Almaar meer mensen eten buitenshuis. Binnen tien jaar hebben de klassieke kanalen maar de helft van de omzet meer in handen.''

De voedingssector is maar een deel van die groeiende nachteconomie: sportclubs en andere avondactiviteiten nemen hand over hand toe. De Britten verwachten dat tegen 2020 een kwart van de actieve bevolking na 18 uur werkt, door de groeiende vrijetijdsindustrie. Bij ons zal het door de stevige sociale wetten zo'n vaart niet lopen, zeggen specialisten.

Maar toch wordt op die beperkingen ingebeukt. ,,Op termijn is dat niet houdbaar'', zegt de Leuvense marketingspecialist Luk Warlop. ,,De testen die grootwarenhuizen nu doen met automatische kassa's zijn een eerste stap. De handelaars bereiden zich voor om 24 uur op 24 open te blijven.''

De nieuwe middenstandsorganisatie Orizon pleit al onomwonden voor meer avondlijke openingsuren voor de kleine zelfstandige.(BM)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees