Bomaanslagen in Iraakse stad Samara kosten aan meer dan dertig mensen het leven

D-Day nadert voor Falludja

D-Day nadert voor Falludja
Terwijl Amerikaanse troepen zich opmaken om de opstandige stad Falludja te bestormen, slaan de Iraakse rebellen elders toe. Een serie bomaanslagen in de Soennitische stad Samara kostten gisteren aan minstens 34 mensen het leven. De meeste slachtoffers waren lokale politieagenten en burgers.

Twee autobommen explodeerden 's ochtends vroeg kort na elkaar in Samara, 100 kilometer ten noorden van Bagdad. Doelwitten waren het kantoor van de burgemeester en een politiekantoor. De hulpdiensten waren nauwelijks ter plaatse of de stad werd opgeschrikt door nieuwe aanvallen. Met mortiergranaten bewapende rebellen vielen een ander politiekantoor en een Amerikaans konvooi aan dat in de buitenwijken patrouilleerde. Er kwamen volgens de Amerikaanse legerleiding geen soldaten om bij de aanslagen. Wel stierven volgens lokale ziekenhuizen 24 politieagenten, twee leden van de nationale garde en minstens zeven burgers.

Het religieuze Samara met zijn 200.000 inwoners, is al onrustig sinds de val van Saddam Hoessein. Begin vorige maand hadden de Iraakse autoriteiten en de Amerikanen de stad naar eigen zeggen heroverd op de rebellen, maar de onrust blijft duren in het Soennitische bolwerk.

Falludja wordt harde dobber

Intussen stijgt de spanning onder de belegerde bewoners van de andere opstandige stad Falludja. Amerikaanse troepen en hun pantservoertuigen pakken samen rond de stad en maken zich klaar voor een grootscheepse inval. De voorbije dagen heeft de VS-luchtmacht al tientallen raids uitgevoerd boven de stad om vermeende schuilplaatsen van rebellen en terroristen te bombarderen.

De Iraakse interim-premier Ayad Allawi, die op bezoek is in Brussel, staat achter een Amerikaanse inval in Falludja, maar hoopt toch nog altijd op een vreedzame oplossing. ,,We zijn vastbesloten de mensen in de stad te bevrijden en de terroristen voor de rechtbank te brengen. We hopen dat de rebellen op tijd hun verstand gebruiken.''

De slag om Falludja zou een harde dobber kunnen worden voor de Amerikanen. Militaire experts schatten het aantal zwaarbewapende opstandelingen op zo'n drieduizend. In de nauwe straatjes van de buitenwijken en de brede boulevards in het centrum kunnen ze het de soldaten bijzonder moeilijk maken.

De beruchte terrorist Al Zarkawi en zijn terreurgroep zouden hun uitvalsbasis hebben in Falludja. Ze zijn volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor de meeste ontvoeringen en gruwelijke onthoofdingen van buitenlanders in Irak.

(PAW)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees