Amerikaanse supercomputer breekt alle snelheidsrecords

Het ziet ernaar uit dat de Verenigde Staten Japan weldra van de troon stoot aan de top van de Top500-ranklijst van supercomputers. Momenteel is het prototype van de Blue Gene/L machine van IBM immers de snelste computer ter wereld. De Blue Gene/L machine zal wetenschappers in staat stellen de veiligheid en betrouwbaarheid van de nucleaire wapenvoorraad na te gaan zonder een voorafgaande ondergrondse test.

Supercomputers zijn van groot belang bij het uitwerken van complexe problemen. Door hun massieve kracht en snelheid kunnen ze bijdragen tot nauwkeurigere weerberichten en medische diagnoses verbeteren.

De eerste positie van de Blue Gene/L machine staat pas officieel vast wanneer volgende week de Top500 gepubliceerd wordt. Die wordt elke zes maand bijgewerkt en baseert zich op de resultaten van Linpack, een officieel erkende wiskundige snelheidstest.

Sinds 2002 werd de eerste plaats bezet door de Japanse NEC Earth Simulator . Die haalt een snelheid van 35.86 teraflop per seconde, maar de Blue Gene/L supercomputer punt af op 70.72 teraflop per seconde, bijna het dubbele. Ter vergelijking: dat is ongeveer 905 keer sneller dan een doorsnee-computer.

(MDT)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees