Bijna-weduwe Suha en Palestijnse bestuurders vechten om de miljardenerfenis van de steenrijke Yasser Arafat

Wie krijgt de miljarden van Arafat?

Yasser Arafat is nog altijd op sterven na dood. Terwijl de Palestijnse leider in het ziekenhuisbed van een militair hospitaal in Parijs voor zijn leven vecht, is in zijn entourage een bittere strijd losgebarsten. Niet alleen om zijn opvolging aan het hoofd van het Palestijnse bestuur, maar ook om het immense fortuin dat de sjofele Arafat straks nalaat.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft aan de hand van de boekhouding van de Palestijnse Autoriteit duidelijk gemaakt dat Arafat 900 miljoen dollar uit publieke fondsen heeft overgeheveld naar rekeningen die hij zelf controleerde. Anderen zijn van oordeel dat Arafat waarschijnlijk tussen de 1 en 3 miljard dollar heeft verschoven naar door hem beheerde rekeningen.

De vrouw van Arafat, Suha, ontving van de Palestijnse Autoriteit elke maand 100.000 dollar als toelage. Volgens het weekblad Forbes heeft de huidige Minister van Financiën van de PA als belangrijke taak om de financiële middelen die naar Arafat persoonlijk vloeien te beperken.

In oktober 2003 heeft de Franse overheid ook onderzoek gedaan naar financiële stromen rond de vrouw van Arafat. Er vond een verschuiving van 1,27 miljoen dollar plaats van bankrekeningen uit Zwitserland naar de rekeningen van mevrouw Arafat in Parijs.

Alles bij elkaar zijn er vragen te stellen bij de financiële rechtmatigheid van de verschillende verschuivingen. Volgens sommigen zou het IMF hebben vastgesteld dat Arafat 900 miljoen dollar aan financiële hulp voor de Palestijnen in eigen zak heeft gestoken, [5] (http://electronicintifada.net/cgi-bin/artman/exec/view.cgi/7/1958), [6] (http://www.cbsnews.com/stories/2003/11/07/60minutes/main582487.shtml). Jim Price, een Amerikaans accountant, die de hele zaak namens de PA onderzocht heeft, meldt dat de 900 miljoen dollar, bestemd voor Palestijnen, daar niet terecht zijn gekomen. Dennis Ross, adviseur voor het Midden-Oosten voor de regering van Bill Clinton, meldt eveneens dat het geld aan de Palestijnen is onthouden. Arafat heeft het, aldus Ross, voor zichzelf van de Palestijnen gestolen.

Ook door de Europese Commissie is misbruik van verstekte finaciele middelen door de Palestijnse Autoriteit geconstateerd. Veel hulpgelden zijn niet op de juiste plaats terecht gekomen. Overigens heeft de Europese Commissie niet gesteld dat de middelen zijn aangewend voor terreurdoeleinden.

Corrigeer

MEER NIEUWS