Joss Stone of het verbazende inzicht van een zelfbewust meisje van 17

Joss Stone of het verbazende inzicht van een zelfbewust meisje van 17

Joss Stone gelooft dat alles wat er met je gebeurt, genoteerd staat in het boek van God. ,,Het speelt geen rol wat er gebeurt. Als je moet sterven, sterf je. Dat is het lot en daar kan je niets aan veranderen.''

Joss Stone heeft eindelijk haar eerste, echte eigen plaat klaar. Dat lag niet zo voor de hand. Overdonderd door het succes van The Soul Sessions legde Stone zich volledig toe op het promoten van die plaat en ging het eigen werk even de koelkast in. De tijd is rijp nu om een nieuw Joss Stone offensief te lanceren. Hier is Mind, Body and Soul.

Verwacht geen stijlbreuk met The Soul Sessions . De voorliefde voor soul uit het Aretha Franklin-tijdperk druipt van die plaat, maar Stone heeft deze keer, weliswaar met de hulp van een batterij producers, zelf de liedjes gemaakt. En dat zorgt voor enige zenuwachtigheid. Bij Stone zelf, maar ook bij de fans en de critici. Na een luisterbeurt is een ding wel zeker: wie zit te wachten tot Stone op haar bek gaat, is eraan voor de moeite. Mind, Body and Soul is ronduit schitterend. Dat Joss Stone een magistrale stem heeft, wisten we al, maar de manier hoe ze die gebruikt, los van haar leeftijd dan nog, is werkelijk fenomenaal. De muziek laveert van soul over funk naar reggae en weer terug. De onderwerpen van de liedjes zijn bijna zonder uitzondering terug te brengen tot de liefde in al haar facetten, met al haar deugden en haar kwaaltjes. Op zich niet bijster origineel, ware het niet voor de wijze waarop Joss Stone ermee omgaat. De maturiteit die ze uitstraalt, getuigt van een inzicht dat bij veel mensen, jonger en ouder, pijnlijk ontbreekt.

Open en giechelig

Mind, Body and Soul duurt bijna een uur, wat lang is voor een cd'tje tegenwoordig, maar Stone neemt je vanaf de eerste noot mee op een trip die geen seconde verveelt. Het is een reis die dwars door de emoties van een jonge, sterke, zelfbewuste vrouw gaat, een vrouw die niet bang is om haar zwakte te tonen en zich net daarom weet te verheffen uit de middenmoot.

Als we Joss Stone ontmoeten, blijkt de beschrijving van hierboven helemaal te kloppen. Ze is open en eerlijk en bijzonder giechelig. Lang geleden dat we zo gepakt werden door een meisje van 17. Heeft The Soul Sessions je eigenlijke werk niet een beetje in de weg gezeten? Joss Stone : ,,Ja en nee. Het was immers nooit de bedoeling dat The Soul Sessions zo'n gigantisch succes zou worden. Maar dankzij dat succes kreeg ik meer tijd om de eigenlijke plaat te maken, wat eerlijk gezegd geen slechte zaak was.'' Je bent dan ongelooflijk veel optredens beginnen geven. Stond je niet te springen om die nieuwe liedjes te brengen?

,, Jetlag speelde ik al, maar je hebt gelijk. Het was soms moeilijk om die nieuwe nummers niet te brengen. Nochtans zijn die oude liedjes heel leuk om te doen. Victim Of A Foolish Heart is gewoon geweldig om te zingen. Ik word er altijd emotioneel van.'' Heeft het plotse succes je veranderd? ,,Ik ben veranderd, dat staat vast. Maar ik denk dat iedereen op mijn leeftijd voortdurend verandert. Mocht ik geen zangeres geweest zijn en net als alle andere zestienjarige meisjes naar school zijn blijven gaan, dan was ik ook veranderd. Mijn idee ten opzichte van platenfirma's is wel veranderd. Het enige wat ik wist, was dat ik cd's in een winkel kon gaan kopen. Dat was het! Toen ik me realiseerde dat het zware business is, schrok ik even.'' En heb je er plezier in?

,,Soms. Als ik op het podium sta, heb ik ontzettend veel plezier. Fotosessies vind ik het ergste. Ik hou niet van camera's. Maar ik begrijp wel dat ik al die dingen moet doen om op dat podium te kunnen staan. Het maken van de plaat was trouwens heel plezierig. Het schrijven van liedjes is de max maar hoort dat niet allemaal bij het leven? Sommige dingen zijn leuk, andere weer niet, maar je kunt nergens te lang blijven bij stilstaan.'' Het is duidelijk dat je niet het leven leidt van een gewoon meisje van zeventien. Heb je nooit zin om gewoon met vriendinnen op te trekken?

,,Ja natuurlijk. Maar ik ben intussen ook heel goed bevriend geraakt met de mensen uit mijn groep bijvoorbeeld. Die zijn allemaal wel ouder dan ik, maar ik schiet er heel goed mee op. Ik kan er best dingen mee doen die tieners doen. Weet je, sommige mensen groeien op en denken dat ze zich naar een bepaalde leeftijd moeten gedragen. Dat is toch onzin? Je bent wie je bent en je gedraagt je hoe je zelf wilt.'' Krijg je nu aandacht van jongens waarvan je vroeger nooit aandacht zou gekregen hebben?

,,Nee. Ik kreeg nooit aandacht van jongens en ik zal er ook nooit krijgen. (snel) Ik heb een vriendje! Ik weet ook niet waarom hij van me houdt. Hij zal waarschijnlijk een beetje gek zijn.''

Geloven waar ik over zing

Doen er over jou veel misverstanden de ronde?

,,Het grootste misverstand is dat mensen denken dat, omdat ik nog maar 16 was toen ik The Soul Sessions opnam, ik niet wist waarover ik zong. De reden waarom ik wél wist waarover ik zong, is net omdát ik nog maar 16 was. Je kunt immers geen leeftijdsgrens op emoties zetten. Natuurlijk willen die criticasters dan weten hoe het komt dat ik over liefdesperikelen kan zingen. 'Over wie gaat het?' Maar ik geef geen namen. Je moet me maar geloven waar ik over zing.'' Geloof je in het lot?

,,Volledig. Ik geloof dat alles wat er met je gebeurt, genoteerd staat in het boek van God. Het speelt geen rol wat er gebeurt. Als je moet sterven, sterf je. Is dat in een vliegtuigcrach of als je over de straat loopt... dat is het lot en daar kan je niets aan veranderen, want alles gebeurt altijd met een reden.'' Je kunt je toekomst toch min of meer sturen? Dingen die niet leuk zijn, kun je toch vermijden?

,,Precies. Jouw lot is dan dat je iets vermijdt. Begrijp je? Het is je geloof dat je de dingen laat doen die je doet.'' Heet je plaat dankzij dat geloof Mind, Body & Soul? ,,Inderdaad. Op deze plaat ben ik volledig. Je krijgt geen stukje van me of een halve Joss Stone. Je krijgt me helemaal. In die optiek waren The Soul Sessions misschien maar een deel van mij. Ik gaf me helemaal in de vertolking van de liedjes, maar ik had ze niet zelf geschreven. Deze keer heb ik mee geschreven aan de nummers. En ik hoop dat de mensen dat zullen appreciëren. (stilletjes) Maar ik weet niet of ik het goed gedaan heb.'' Ben je bang van wat de mensen ervan zullen zeggen? (glimlacht) ,,Ik ben altijd bang van elke reactie. En deze keer ben ik nog iets banger omdat de mensen zo hard van The Soul Sessions houden en dat zijn dan nog niet eens mijn eigen liedjes. Ik ben een beetje bezorgd over het feit dat ze niet van mijn liedjes zullen houden en vinden dat ik weer andermans werk moet gaan zingen. Maar dat is oké. Als ze het niet goed vinden, begin ik gewoon aan een andere plaat en wacht af wat ze daarvan zullen zeggen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees