Milo Roberto werd dankzij striptekenares Kim een van de bekendste Britse baby's

Milo Roberto werd dankzij striptekenares Kim een van de bekendste Britse baby's

Foto: © Getty Images

Zijn geboortekaart loog er niet om: ,,Milo Roberto. Fiere ouders: Kim en wijlen Roberto (postuum met kunstmatige inseminatie).'' Die Kim Roberto, dat was de vrouw van de Liefde is-tekeningen, die elke dag in onze krant staan. De zoon van Kim spreekt voor het eerst over zijn leven na de dood.

Dit bizarre verhaal begint in 1967. Het decor: een ski-oord in Californië. De hoofdrolspelers: twee twintigers. Hij uit Italië, zij uit Nieuw-Zeeland. Allebei wonend in Los Angeles, maar niet helemaal in orde met hun verblijfsvergunning. Zijn naam: Roberto Casali. De hare: Kim Grove. Zij blijkt een groentje op de latten. Tijdens de après-ski maakt ze tekeningen over haar kunst- en vliegwerk op de hellingen. Ziet er goed uit , zegt hij. Waarmee hij niet alleen haar tekeningen bedoelt. De twee kijken elkaar in de ogen en vormen een koppel. Ze trouwen in 1971.

Kim is smoorverliefd op Roberto. De relatie inspireert. Kim zet wat ze meemaakt met Roberto op papier. Ze tekent een meisje en een jongetje en maakt er tafereeltjes van onder de noemer Liefde is De tekeningen zijn uitgesproken romantisch, op het randje van naïef. Tegelijk zijn ze ook grappig en vooral herkenbaar. Roberto laat de kriebels van zijn vrouw aan vrienden zien. Geen goed idee, zegt ze: té privé en misschien ook te melig. De vrienden reageren enthousiast. Dit moet je publiceren, is hun advies.

Liefde isoverleven

De Amerikaanse krant Los Angeles Times hapte als eerste toe. Op 1 mei 1970 zet het de allereerste Love is in de krant. Het succes is enorm. Kim Casali krijgt vrachtwagens fanmail. Ze krijgt post van gevangenen, van pasgetrouwden, van psychologen die haar tekeningen gebruiken in hun sessie met getrouwde koppels. Af en toe, héél af en toe, een puntje van kritiek. Uit hoek van de feministen. In Liefde is -land zouden alleen zwakke vrouwen leven. Simpele, afhankelijke wezens die alleen goed zijn om hun man te dienen. De kritiek sterft onder een indrukwekkende lawine van succes.

Met Kim en Roberto gaat het intussen erg goed. Zij tekent aan sneltreinvaart, hij regelt haar zaken. Ze krijgen twee zoons, Stefano en Dario. In 1975 is het gezin in Engeland gaan wonen. Daar kantelt het geluk. Roberto krijgt teelbalkanker. Omdat Roberto en Kim een derde kind willen, laat hij zijn sperma invriezen voor later. Die later, die komt er niet. Roberto sterft in 1976 in de armen van zijn vrouw. De wereld van Kim Casali stort in, maar haar kinderwens blijft pal overeind. Kim heeft geen toestemming van haar overleden echtgenoot om zijn ingevroren zaadcellen te gebruiken, maar daar had de Britse overheid in 1977 geen problemen mee. Een bevruchting na het overlijden van de vader was in die tijd zo zeldzaam dat er geen haan naar kraaide. Kim ging naar een kliniek en werd bij de eerste poging zwanger.

Britse Bekende Baby

Zeventien maanden na de dood van zijn vader werd Milo Casali geboren. Vandaag is Milo 27 jaar en een van Engelands bekendste baby's. Hij heeft zijn vader nooit gekend, maar dat neemt hij zijn moeder niet kwalijk, zegt hij in de Britse krant Daily Mail : ,,Zij heeft altijd haar best gedaan om me heel veel over hem te vertellen. Ons huis stond vol met foto's van hem. Ze zeggen dat mijn moeder met dat derde kind haar rouwproces kunstmatig heeft verlengd. Zo zie ik dat niet: mijn geboorte heeft mijn moeder geholpen om iets heel moois uit iets heel verdrietigs te halen.''

Milo Casali heeft intussen ook zijn moeder verloren. Kim Casali overleed in 1997 toen ze 55 was. Kort na haar dood leerde Milo dat hij zelf vader zou worden: ,,Ik had daar verschrikkelijk graag met haar over gesproken. Het heeft niet mogen zijn. Ik troost me met de gedachte dat mijn moeder zich liet leiden door liefde. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de omstandigheden die mij op deze aarde hebben gezet.''

De Liefde is-reeks wordt voortgezet door de Britse tekenaar Bill Asprey.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees