Curator ziet na drie jaar licht aan het einde van de tunnel

Verkoop Sabena Technics zo goed als rond

Verkoop Sabena Technics zo goed als rond
Nog een goed half jaar en dan is de zwaarste strijd voor wat overblijft van Sabena gestreden. Curator Christian Van Buggenhout beweegt al drie jaar hemel en aarde om de deuren zo proper mogelijk dicht te doen en het (ex-)personeel niet met een kluitje in het riet te sturen. Hij schijnt daar nu aardig in te lukken. Met de nakende overname van Sabena-Technics bijvoorbeeld.

,,Het is nog niet helemaal officieel, maar er moet nu toch al veel gebeuren mocht de kandidaat-overnemer van Sabena-Technics nog afhaken. Eind dit jaar verwacht ik een definitief 'ja'.'' Voor de 1150 werknemers van de vliegtuigherstellers kan zo eindelijk een eind komen aan jaren van onzekerheid. ,,Ik kan nog niet zeggen wie de overnemer zal zijn. Maar na dertien maanden onderhandelen en herstructureren bij Technics is de brief die de intentie van overname bekrachtigt, eindelijk getekend.''

Niet alleen bij Sabena Technics heeft de curator succes kunnen boeken. Eind deze maand worden eindelijk de twee Airbus A321-toestellen verkocht. Na een zoektocht van bijna drie jaar kreeg Van Buggenhout 11 miljoen euro meer voor de toestellen dan geïnteresseerden aanvankelijk wilden geven. De identiteit van de koper wil hij nog niet vrijgeven. Een maand geleden als is een bindend akkoord over die verkoop getekend. De verkoopprijs per toestel bedraagt 2,5 miljoen dollar (1,95 miljoen euro).

Dat is goed nieuws voor het Sabena-personeel, want het bedrag maakt het mogelijk het grootste deel van het resterende dividend (de winstuitkering) aan het personeel uit te betalen. Dat dividend zou zo'n 35 miljoen euro bedragen.

En ook met de verkoop van de Sabena-hotels vlot het, hoewel de curator danig heeft gesukkeld met het slijten ervan omdat de toestand van de hotels allesbehalve was. De hotels - in België en Congo - zijn ondertussen gerenoveerd en in hun vijf sterrenstatus hersteld. Ze zijn klaar voor de verkoop. ,,Ik heb al goede contacten met een kandidaat-koper, ik heb er goede hoop op dat het tegen midden volgend jaar zal rond zijn'', zegt Van Buggenhout.

Bovendien heeft de curator voor een zelden geziene krachttoer gezorgd. Hij heeft een rechtszaak aanhangig gemaakt voor het Zwitserse gerecht. Burgerlijke en strafrechterlijk. Van Buggenhout heeft een claim ingediend van 2 miljard euro. Dat komt overeen met het volledige passief van Sabena. Achterliggende gedachtegang is dat de directie van het ter ziele gegane Swissair Sabena volledig leeg heeft gezogen. De claim is niet mis, maar de bewijslast is navenant, zegt de curator. ,,Er is geen speld tussen te krijgen, we gaan die zaak winnen.'' Binnenkort spreken de Zwitsers zich over die zaak uit. (FrP)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees