4. ... propaganda is het middelVoor- en tegenstanders zijn het eens over één ding: het Vlaams Blok weet als geen ander zijn boodschap aan de man te brengen. Met een zelden geziene professionaliteit stellen ze pamfletten op en maken ze partijkranten die iedereen ongevraagd in de bus krijgt.

Marc Spruyt : ,,Ik stel vast dat ze een uitzonderlijke know-how hebben. Waar ze die halen, is mij een raadsel. Hun campagnes zitten verdomd goed in elkaar. Eenvoudige slogans, voor iedereen verstaanbaar. Eigen volk eerst is wat dat betreft een absolute voltreffer. Elke copywriter is daar jaloers op.''

Wie die slogan bedacht, weten er maar weinigen. Filip Dewinter, gokken de meesten. Spruyt : ,,Vergeet niet dat ze een reclameman in hun rangen tellen. Eric Deleu uit Aartselaar heeft een reclamebureau.'' Deleu zetelt voor het Blok in de raad van bestuur van de VRT. Net als Ludo Leen. Diens rol is groter dan de meesten vermoeden. Hij was de man achter de Nationalistische Omroep Stichting en staat in voor het mediahoofdstuk binnen het Vlaams Blok zelf. Eind jaren tachtig gaf hij les in de Erasmusschool in Antwerpen, een privé-school waar hij ook school liep. Net als Filip Dewinter die er een opleiding journalistiek volgde, maar nooit afmaakte. Sindsdien noemt hij zich wel graag ,,journalist van opleiding''. Even werkte hij voor een krant. Midden jaren tachtig was hij avondmedewerker van de regionale redactie van Het Volk in Antwerpen. Lang hield hij die job niet vol en veel journalistieke kennis van zaken deed hij er niet op, weten lieden die hem in die tijd op de redactie tegen het lijf liepen.

Hij was een extreem-rechtse betweter die maar een doel had: het maken in de politiek. Aan iedereen die het wilde, sleet hij toen al zijn boodschap. Hij deed gewoon verder wat hij in de Erasmusschool was begonnen. In het schoolblad schreef hij toen een ellenlang artikel over Het Gevaar van het Zionisme . Iets wat Dewinter nu zal ontkennen, want de Antwerpse joden moet hij te vriend houden, wil hij in 2006 burgemeester worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees