Voelt zich moreel en financieel geschaad door internetpraktijken

Loterij in de aanval tegen Unibet

Loterij in  de aanval  tegen Unibet

Net als de Nationale Loterij sponsort ook Unibet een wielerploeg. Foto: © Photo News

Het Gentse gerecht is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Unibet.com. Het onderzoek is het gevolg van een klacht van de Nationale Loterij.

Unibet.com biedt via een website de mogelijkheid tot gokken op sportwedstrijden en tal van andere evenementen. De onderneming werd in 1997 opgericht en heeft een licentie die werd afgeleverd in Malta, maar ze opereert nu vooral vanuit Costa Rica en Antigua, eilandstaat in de Caribische zee. Het bedrijf zegt meer dan 1,3 miljoen spelers te hebben, verspreid over meer dan honderd landen.

Unibet.com opereert ook op de Belgische markt, waar het Mr. Bookmaker overnam. De Belgische wetgeving verbiedt tot dusver echter elke weddenschap of kansspel via het internet. Het maakt daarbij niet uit of de website werd opgezet op Belgisch grondgebied of in het buitenland.

Unibet.com zat de Nationale Loterij al langer dwars, maar het feit dat op de website ook gestart werd met het krasbiljet Trixx was de druppel die de emmer deed overlopen. De Loterij had immers tot 1997 een krasbiljet met dezelfde naam en had voor dat biljet een merkdepot. Loterijen kunnen in België bovendien enkel als activiteit van openbaar nut. De Loterij voelt zich door Unibet.com financieel en moreel geschaad.

Pokertornooien

Het Gentse gerecht werkt op de klacht met burgerlijke partijstelling omdat Unibet.com in Sint-Denijs-Westrem een IT-afdeling heeft, en van daaruit ook de marketing voor de Benelux verzorgt. Het onderzoek is in handen van een onderzoeksrechter, maar meer wil het gerecht vooralsnog niet kwijt. Tegen Unibet.com zijn intussen ook al zeven processen-verbaal opgemaakt door inspecteurs van de Kansspelcommissie, echter zonder gevolg bij het gerecht. De Kansspelcommissie trad onder meer op omdat Unibet naast de verboden kansspelen en loterijen op het internet zich ook profileerde in het organiseren van pokertornooien, in Gent en in Bellem. In Nederland werd Unibet.com in maart veroordeeld na een gelijkaardige klacht van de Nederlandse Loterij. Ook in Nederland is het verboden online weddenschappen te houden. Volgens Peter Nylander, ceo van Unibet, is het alleenrecht van Nationale Loterijen in strijd met het Europees recht. ,,We zijn een beursgenoteerde onderneming die in heel Europa al jaren lang met een licentie én legaal online kansspelen aanbiedt'', zei hij na de Nederlandse veroordeling. Nylander stelde een Maltese vergunning te hebben, omdat Unibet ze in EU-landen niet kan krijgen. Unibet ging tegen de Nederlandse veroordeling in beroep.

Gokschandaal

Voor Unibet.com zou er op Belgisch grondgebied overigens nog wel een legale oplossing kunnen komen. De ministerraad heeft immers een voorontwerp van wet van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) goedgekeurd, waarbij op Belgisch grondgebied een aantal internetoperatoren een betrouwbaarheidscertificaat krijgen. Ze komen daarbij onder toezicht van de Kansspelcommissie. De maatregel is een gevolg van het gokschandaal rond de Chinees Ye.

De sites mogen niet toegankelijk zijn voor minderjarigen en probleemspelers, moeten een eerlijk spel aanbieden, en de organisatie mag niet gelinkt worden aan criminele activiteiten, zoals witwassen. Specialisten vragen zich wel af hoe in het buitenland opgemaakte websites en hun organisatie kunnen worden gescreend.

Lotto en Unibet.com zitten allebei ook in het wielerpeloton, waar het online-bedrijf grote ambities heeft en lid wil worden van de ProTour-familie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees