Scholen reageren woest op pamflettenactie Vlaams Belang

VB zet leerkracht aan schandpaal

Een leraar Frans van een Gentse middelbare school is het mikpunt geworden van een lastercampagne van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) in Gent. De leerkracht, die het gewaagd had om te protesteren tegen een pamfletactie van VBJ aan de schoolpoort, verscheen met zijn foto op de website van Vlaams Belang-provincieraadslid Tanguy Veys. De VBJ diende bij de politie zelfs klacht in tegen de leraar.

De Vlaams Belang Jongeren delen in Gent aan de poorten van middelbare scholen 10.000 pamfletten uit om de leerlingen duidelijk te maken dat de vooroordelen over het Vlaams Belang onterecht zijn. ,,In de lessen Nederlands, Geschiedenis, Zedenleer of Godsdienst worden heel wat leugens over het Vlaams Belang verspreid'', vindt Tanguy Veys, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. De pamflettenactie is bij heel wat leerkrachten en leerlingen in het verkeerde keelgat geschoten. Een leraar Frans van de middelbare school Visitatie Mariakerke zou volgens Tanguy Veys zelfs gedreigd hebben om een aantal kennissen op te bellen die de pamfletten-uitdelers hardhandig zouden verwijderen.

Voor het Vlaams Belang genoeg redenen om zwaar uit te halen naar de man. Tanguy Veys plukte een foto van de leerkracht van de schoolwebsite en plaatste die nog dezelfde dag op zijn eigen website. Tegelijkertijd diende VBJ klacht in tegen de leerkracht.

Foto wordt cartoon

Toen de directeur van de school de volgende dag aan Tanguy Veys vroeg om de foto te verwijderen, verving hij die door een cartoon van de geviseerde leerkracht. Op zijn website kwam er ook een link naar een groepsfoto op de schoolwebsite van Visitatie Mariakerke met de mededeling dat de leerkracht te zien is op de bovenste rij, derde van rechts.

Dat neigt naar de publieke schandpaal en de school kan er niet om lachen. ,,Ongehoord'', reageert Luc Van Acker, directeur van Visitatie Mariakerke. ,,Een foto gebruiken van iemand zonder dat die daar de toestemming voor gegeven heeft, kan niet. Die man wil ons provoceren, maar het zal hem niet lukken. Onze school predikt verdraagzaamheid en respect voor alle mensen. Alle leerlingen staan volledig achter hun leerkracht.''

Scholen machteloos

Zelfs als de school het zou willen, dan nog zou het bijzonder moeilijk zijn om iets te beginnen tegen de acties van de VBJ of Tanguy Veys. De katholieke onderwijskoepel VKSO staat machteloos, zegt een woordvoerder: ,,Zolang de VBJ niet in de school pamfletten uitdelen en ze niemand hinderen, kunnen we niks ertegen beginnen. Het is wettelijk nog altijd geoorloofd om pamfletten uit te delen op de openbare weg. Pas als ze scholieren hinderen om de school binnen of buiten te gaan, kunnen we optreden.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees