Steeds meer 'plathoofdjes' sinds kindjes op de rug moeten slapen

Nieuwe hype in Nederland: het babyhelmpje

Nieuwe hype in Nederland: het babyhelmpje

In Nederland kan de fabrikant van deze babyhelmpjes de vraag nauwelijks bijhouden. Bij Kind&Gezin Vlaanderen onderkennen ze het probleem niet meteen.

,,We kunnen de aanvragen amper bijhouden'', zeggen ze bij het Rotterdamse bedrijf Livit. De firma maakt babyhelmpjes die platte kinderhoofdjes weer rond maken. Af en toe komt ook uit Vlaanderen een bestelling.

Redressiehelm is de wetenschappelijke naam: een helmpje dat een babyhoofdje in de oorspronkelijke vorm moet hermodelleren. Te veel borelingen slapen op de rug (en dus de achterkant van het hoofd) en daardoor wordt het achterhoofd makkelijk 'platgedrukt'. Sinds de jaren zeventig wordt immers afgeraden om baby's op de buik te laten slapen want dat zou - door ademnood - tot wiegendood kunnen leiden. Kinderen mogen niet meer op hun buik slapen want dat leidt tot ademnood, die tot wiegendood leidt. Sindsdien worden baby's op hun zij of rug te slapen gelegd. Met succes want volgens Nederlandse tellingen daalde het aantal wiegendoden. Maar op zelfde moment zag men een toename van het aantal schedelafwijkingen: 20.000 per jaar.

Piepschuim en rubber

Die schedelafwijkingen komen er, doordat bij een baby de schedelnaden nog open zijn. Een kwart van de 'platte' hoofdjes resulteert in een blijvende misvorming. Dat kan dan weer leiden tot gezichtsverlies, kaak- en gehoorklachten en scheelzien. Een plat hoofd is ook niet echt esthetisch, al kan een flinke haardos veel verbergen.

De nu ontwikkelde babyhelm kan de plat- of scheefgroei helemaal wegwerken. Het systeem is vrij eenvoudig: een arts neemt met lint en schuifmaat de maten van het hoofdje. Bij Livit maken ze een mal van piepschuim, met daarover vier lagen schuimrubber. Dan komt de buitenlaag, waarvoor de ouders een motiefje mogen kiezen.

23 uur per dag

De helm sluit perfect op het babyhoofdje aan. Op de plaats van de afplatting is een uitsparing. Door de zwaartekracht wordt die opgevuld, waardoor het kinderhoofdje weer mooi rond wordt. Naarmate het hoofdje groeit, haalt men de binnenlagen eraf.

Om efficiënt te zijn, moet het helmpje 23 uren per dag en dat gedurende een half jaar worden gedragen. Het beste moment om ermee te starten is vanaf zes maanden. Bij baby's die ouder zijn, werkt de therapie niet meer. Slechts twee procent van de baby's verdraagt het helmpje niet. Reeds na een paar weken heeft het kinderhoofd de originele vorm al voor 75 procent herwonnen. Het laatste kwart gaat veel trager. Maar tegen dan heeft het helmpje al een bijkomend voordeel: het beschermt tegen stoot- of valpartijen wanneer de baby overeind tracht te komen.

Een babyhelmpje kost 1000 euro. De Nederlandse ziekteverzekeraars komen tussen. Om zoveel mogelijk baby's te helpen, pleiten Nederlandse artsen voor een nationale sensibiliseringscampagne.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees