Striptekenaar Karel Biddeloo (60) overleden aan kanker

Rode Ridder treurt

Rode Ridder treurt

Foto: © rr

Karel Biddeloo, de geestelijke vader van De Rode Ridder, is maandagavond in een ziekenhuis in Wuustwezel overleden. De striptekenaar leed al geruime tijd aan een agressieve kanker. De Standaard Uitgeverij die de strip uitgeeft, is onzeker over de toekomst van de stripheld.

Op de kaft staat nog steeds Willy Vandersteen, maar Karel Biddeloo bedacht, tekende en redde De Rode Ridder meer dan vijfendertig jaar geleden. 'Redden' is niet overdreven, want 35 jaar geleden wou Willy Vandersteen, die toen al 43 albums uitwerkte, de ridder laten sterven. Realistische strips waren immers niet zijn sterkste kant.De Drie Huurlingen, album 44, was het eerste avontuur dat helemaal van de hand van Karel was. Hij leverde zowel de teksten als tekeningen en toverde de brave burchtvrouwen uit de strip om tot schaarsgeklede dames. De striptekenaar werkte zeven dagen op zeven en liet de Rode Ridder vijf avonturen per jaar beleven. Karel Biddeloo werd geboren op 17 augustus 1943 in Wuustwezel. Hij werkte als reclameatekenaar en maakte later de overstap naar studio's Vandersteen, waar hij onder meer aan Bessy, Biggles, Karl May en de realistische reeks Safari werkte. In 1979 won hij nog de Vlaamse striponderscheiding De Bronzen Adhemar.

Biddeloo bleef tot het einde van zijn leven tekenen, ook tijdens de afgelopen maanden, toen hij door kanker werd getroffen.

In totaal zijn liefst 163 De Rode Ridder-albums van de hand van Biddeloo verschenen. Album 202, De piraten van Sluis, is pas verschenen.

De Standaard Uitgeverij reageerde verslagen op de dood van Karel Biddeloo en weet nog niet hoe het verder moet met de onsterfelijke ridder. ,,We hebben nog geen opvolger klaar. We hebben wel nog vier albums van Biddeloo die postuum uitgegeven worden. In het najaar verschijnen nog Het vulkaanvolk (203) en De rode gezant (204)'', zegt Liesbeth Janssen van de Standaard Uitgeverij. (BVH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees