Podiumbeest, moeder, tooghanger en rolmodel

Yasmine: 'Ik kom terug als de meest sexy griet op aarde'

Yasmine: 'Ik kom terug als de meest sexy griet op aarde'

Foto: © Pieter-Jan Vanstockstraeten

'Ik ben een vis. Pöetisch, maar niet evident om mee te leven. Een beetje een klootzakje.' Zo zag Yasmine zichzelf. Dit was haar leven.

Dat van die vis, dat zei ze vorig jaar in onze krant. Het onderwerp was astrologie. Haar sterrenbeeld was vissen. 'Dat zijn doeners en zwevers tegelijk.' Bleek dat ze volgens de Chinese dierenriem een rat was. Slimme beesten zijn dat. Klopt, lachte Yasmine. 'Met een scherpe tong en behoorlijk egocentrisch.'

Podiumbeest, moeder, tooghanger, dromer, rolmodel: Yasmine was het allemaal. Geboren als Hilde Rens, jongste van drie uit een gezin in Kontich. Een nakomertje: haar zussen Anja en Inge zijn zes en negen jaar ouder. Op de lagere school wou ze al zangeres worden. Grote voorbeeld: Ann Christy. Toen ze acht was, zat ze al in het schoolkoor. Ze wilde graag de wilde kant op, maar haar ouders stonden een beetje op de rem. Piano en klassieke zangles volgen kon nog nét. Zolang er maar geen slechte rapporten van kwamen.

Waar de microbe vandaan kwam, wist Yasmine zelf niet. De familie Rens zat er in ieder geval voor niets tussen: daar zat hooguit een tante met wat toneelervaring tussen het pak. Feit is dat Yasmine amper veertien was toen ze in het circuit van de soundmixwedstrijden stapte. Elke zaterdag stond ze in een Vlaams boerengat om op te treden. Tot groot ongenoegen van haar vader: die moest elke keer mee. Vervelend, want vader Rens ging elke zondagochtend fietsen met zijn vrienden. Dat viel soms zwaar na de zoveelste playbackwedstrijd van zijn dochter die zaterdagnacht tot laat had geduurd.

Maar die soundmixshows deden het hem wel. In 1989 zong Yasmine Don't cry for me Argentina in de Soundmixshow op VTM. Yasmine won niet; de beker ging naar Wim Ravell. Maar iedereen dacht wel: wie was die stem in dat veel te grote witte kleed? Jaren later herinnerde Yasmine zich vooral het gesprekje dat ze in het decor van de Soundmixshow had met presentator Bart Kaëll. Ze had toen nog geen dictielessen gevolgd en vond zichzelf klinken 'als een boerentrien uit Kontich'.

Na de middelbare school was het voor Yasmine zonneklaar: ze moest en zou naar de kunstschool. Maar dat feestje ging niet door. Het werd communicatiemanagement aan de Hogeschool in Mechelen. Een beetje een breekpunt in de relatie met haar ouders: Yasmine blies niet echt een brug op, maar ze ging toch alleen wonen. Vanaf dat moment ging het snel. In 1991 stond ze met haar eerste hit Vraag mij niet waarom in de hitparade. Gevolg: Yasmine reed haar studies in de prak. Stel je voor: in de aula was ze de zoveelste student, buiten de aula was ze een vedetje. Het tweede jaar communicatiemanagement was er te veel aan: Yasmine gaf er de brui aan en gooide zich op haar stem.

Voor Yasmine moeten 1991 en 1992 fantastische jaren zijn geweest. Gebeld worden door Mike Verdrengh: 'Zin om voor VTM te werken?' Yasmine mocht De Super 50 presenteren met Erik Goossens én de zwangere Bea Van der Maat en Anne De Baetzelier vervangen in Tien om te zien . Fantastische jaren: ook omdat er in de liefde veel veranderde. Yasmine was lesbisch, maar dat wist ze niet. Toch niet toen ze veertien was en haar eerste vaste vriend had. Met die jongen kon ze naar fuiven en werd ze netjes thuis gebracht. Maar een totale verliefheid was het niet, besefte ze. Pas op haar twintigste werd ze verliefd op een vrouw. Die relatie bleef niet duren, maar Yasmine wist wel: in deze vijver moet ik vissen. Toen ze Alexandra Potvin leerde kennen viel er een last van haar schouders: Potvin was óók bekend en dat maakte de aandacht voor 'dat bekende lesbische koppel' draaglijk.

In 1998 werd Yasmine een van de gezichten van muziekzender TMF. Bij de VRT hadden ze begrepen: die moeten we hebben. Drie jaar later werd ze omroepster bij Eén. Ze werd een van de gezichten van De Rode Loper , een programma dat ze met heel veel knipogen presenteerde. Dat gold ook voor Zo is er maar één , de liedjeswedstrijd waar ze zich jarenlang met met haar volle lijf in gooide. Iets wat Yasmine goed kon, ook na de uren: ze kon er achter de schermen sigaretten en wijn doorjagen met een onwaarschijnlijke snelheid.

Bijna vergeten: Yasmine de zangeres en dichteres. Helemaal opengebloeid tot haar laatste project, Yasmine houdt woord . Een rolmodel voor lesbiennes was ze al langer, ook toen ze met Marianne van De Mol trouwde en er een kind Ella Louise mee kreeg. In 2006 werd Yasmine tot leukste lesbienne verkozen.

Toen Yasmine en Marianne in april uit elkaar gingen, konden zelfs buitenstaanders zien dat de klap voor Yasmine enorm was. Op 37-jarige leeftijd was het voor Yasmine genoeg. 'Ik heb geen last van doodsangst', zei ze in 2006. 'Ik geloof in reïncarnatie.' En hoe ze dan wou terugkomen? 'Als de meest sexy griet op aarde. Of de knapste man. Een gemakkelijk leven hebben. En heel gelukkig zijn. Veel geld hebben. En content zijn met jezelf.'

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees