Gent dompelt Club in ergste crisis sinds jaren: ,,Dit is het dieptepunt''

Gent dompelt Club in ergste crisis sinds jaren: ,,Dit is het dieptepunt''

Foto: © BELGA

Voor het eerst sinds '95 dreigt Club Brugge buiten de top-twee te vallen, zelfs de derde stek is na de pandoering op AA Gent geen zekerheid meer. In twee weken werd Club teruggeslagen van titelkandidaat tot topclub in crisis. Trainer Jan Ceulemans blijkt niet over een pasklare uitleg te beschikken.

Een 'overgangsjaar' heette het eerste seizoen van Jan Ceulemans te worden. Begrijpelijk als een halve ploeg wordt vervangen en een nagenoeg nieuwe technische staf het zadel bestijgt. Alleen had niemand verwacht dat het zo moeizaam zou gaan, ja zelfs slecht. Club kreeg op de Belgische bodem de ene klap na de andere. De verloren 'titelmatch' tegen Anderlecht was slechts een voorbode voor het debacle op AA Gent. Nu de ziekenboeg nog nauwelijks gevuld is, kan zelfs daar niet meer naar excuses gezocht worden.

Trainer Jan Ceulemans lijkt het ook niet meer helemaal te weten. Zijn beslissing zaterdag om Gvozdenovic om nog eens in de basis te droppen, bleek weinig uit te halen. ,,De laatste drie, vier wedstrijden waren sommige jongens wat minder. Vandaar dat ik Leko en Roelandts op de bank liet en anderen liet starten. Maar ook dat viel tegen'', besefte Ceulemans.

Ook het plannetje met Vandelanoitte als mandekker op Boussoufa mislukte al vroeg.

,,Een verklaring? Ik weet het ook niet. Maar het is zeker geen sprake van slechte wil'', moest Jan Ceulemans het antwoord schuldig blijven. Sven Vermant legt de vinger wel op de wonde en heeft het over muizenissen in het koppeke . ,,Dit is het dieptepunt. Na de eerste goal zie je dat iedereen zonder vertrouwen speelt en niet bij machte is om een achterstand om te buigen. Er wordt zelfs niet meer gevochten. We zitten diep'', kon ook hij alleen vaststellen.

Twee uitoverwinningen (de wedstrijd tegen Cercle niet meegerekend), een op negen; Ceulemans weet dat het ruim onvoldoende is. Een ploeg die met een identiteitscrisis sukkelt, heeft nood aan een overtuigende zege op zich te bevrijden. Iets waar Club net dit seizoen geen patent op heeft. Behalve de wellicht verkochte match tegen La Louvière (4-0), kon nooit met meer dan twee goals verschil gewonnen worden. Ceuemans, wiens Brugs aureool de eerste krasjes beginnen vertonen, gaat echter voort op de ingeslagen weg.

,,Het komt er nu op aan rustig te blijven en na te denken over wat we moeten doen. Ondanks de kritiek van de laatste tijd, blijf ik 200 procent achter mijn visie staan om Club anders te laten voetballen.''

Vermant: ,,Praten heeft nog weinig zin. Je kan aan alles een uitleg geven maar de cijfers spreken voor zich. In deze laatste rechte lijn moet je er staan maar we slagen er niet in om drie punten te pakken, noch om goed voetbal te brengen. Het enige wat we kunnen doen is een tandje bijsteken op training want vanzelf gaan we hier niet uit komen.''

Zulte Waregem

Feit is dat Club de hete adem van AA Gent in zijn nek voelt. Zelfs de derde plaats en het (povere) UEFA Cup-ticket eraan verboden komt in het gedrang.

,,We hebben ons lot in eigen handen maar vrijdag spelen we weer een aartsmoeilijke wedstrijd tegen Zulte Waregem'', weet Ceulemans, te meer Essevee al twee keer de maat nam van Club dit seizoen.

,,Als we de derde plaats niet veilig stellen, is dat door ons eigen falen'', aldus Vermant. ,,Het staat vast dat we uit een ander vaatje moeten tappen de volgende weken.'' Alleen heeft ook AA Gent een programma dat niet van de poes is. Vraag is hoe lang de Buffalo's kunnen teren op hun exploot tegen Club.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.