Telecomfusie Alcatel en Lucent kan 8.800 jobs kosten

Het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent gaan een fusie aan en daarmee ontstaat een van de grootste spelers ter wereld in telecommunicatie-infrastructuur. Samen zijn Alcatel en Lucent goed voor een jaaromzet van zo'n 21 miljard euro, meer dan concurrent Ericsson en niet ver verwijderd van marktleider Cisco Systems. De marktwaarde op de beurs van de nieuwe groep zou 29 miljard euro bedragen. Lucent boekt meer dan 60 procent van zijn omzet in de VS. Alcatel is vooral in Europa actief.

De fusie zal niet zonder kleerscheuren verlopen. Er wordt gerekend op een kostenbesparing van 1,4 miljard euro in drie jaar tijd. Verregaande samenwerking in productontwikkeling zou leiden tot het schrappen van tien procent van de 88.000 banen.

Patricia Russo, de topvrouw van Lucent, wordt de CEO van het gefuseerde bedrijf, waarvan de nieuwe naam nog niet gekend is.In ons land telt Alcatel 3.000 werknemers, verdeeld over vestigingen in Geel, Antwerpen, Namen, Hoboken en Charleroi. Het gaat zowel om productie- als onderzoeksactiviteiten, voornamelijk in adsl-telecommunicatie en in de ruimtevaartsector. Lucent heeft in België enkel een verkoops- en servicedienst, gevestigd in Groot-Bijgaarden, en goed voor 80 jobs.

(JIR)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees