VS dromen van luchtaanval tegen Iran

VS dromen van luchtaanval tegen Iran

Foto: © AFP

Straks beginnen in Londen ultra-geheime Amerikaans-Britse gesprekken over een mogelijke militaire actie tegen Iran. De gesprekken zijn dringend nu Iran tijdens het weekend een geslaagde proeflancering deed van een nieuw type aanvalsraket waarop ook nucleaire ladingen kunnen worden vervoerd.

De gesprekken zullen in eerste instantie gaan over de mogelijke gevolgen van een militaire actie in Iran. Eventuele aanvallen moeten het omstreden Iraanse nucleaire programma platleggen. Volgens een anonieme bron op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, die door de zondagskrant Sunday Telegraph wordt opgevoerd, zouden Britten en Amerikanen alleen luchtaanvallen overwegen. Het inzetten van grondtroepen is naar verluidt niet aan de orde. Iran kan de aanvallen alleen vermijden door zich te schikken naar het bevel van de VN-Veiligheidsraad om binnen de dertig dagen te stoppen met de verrijking van uranium.

Hoewel de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw een mogelijk militair ingrijpen in Iran enkele weken nog afdeed als niet aan de orde, was zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice het voorbije weekend minder duidelijk. Rice, op bezoek bij Straw in zijn thuisstad Blackburn en later samen met hem op blitzbezoek in Irak, wilde een actie expliciet niet uitsluiten.

Volgens dezelfde bronnen bij Buitenlandse Zaken in Groot-Brittannië hopen de Amerikanen deze keer wel op brede internationale steun voor een militaire operatie. Washington zal wel, als het moet, alleen of samen met Israël luchtaanvallen lanceren.

Vorige week nog lanceerde Iran met succes zijn nagelnieuwe Fajr-3-raket. Het projectiel zou radars kunnen omzeilen en meerdere doelen tegelijk kunnen treffen. Iran beschikt al over de zogeheten Shahab-3 raket, met een bereik van tweeduizend kilometer, die in theorie Israël en Amerikaanse legerbases in het Midden-Oosten kan treffen en ook voorzien kan worden van een kernkop. Daarmee gooien de Iraniërs koren op de molen van de Amerikanen.

,,Bij het overleg van maandag zullen de gevolgen van een aanval voor Groot-Brittannië worden besproken'', aldus nog de functionaris in de Sunday Telegraph . De Britten hebben flink wat belangen in Irak en Afghanistan en die kunnen door een aanval in gevaar komen. ,,De aanvallen zijn mogelijk nog voor dit jaar, misschien voor volgend jaar.''

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees