Kies je panorama
© © Mark Renders
Eerst rondkijken of eerst eten? Je kunt ook kijken terwijl je eet en eens van plaats wisselen voor een ander panorama. Het restaurant van het Atomium is het hoogste van het land. Je loopt er het risico meer aandacht te hebben voor het verre uitzicht dan voor de tafelpartner. Wie het hoog in zijn culinaire bol heeft, moet in deze hoogste bol zijn verwachtingen wel wat bijstellen.
In minder dan 1 minuut stuwt de lift je tot 92 meter hoog, aan 5 meter per seconde. Je loopt een trapje op en je komt terecht in een zelfbedieningsrestaurant. Eerst even ontdekken hoe dat in elkaar zit. Als je helemaal rond loopt, passeer je een paar slaatjes (geen prijzen vermeld), nogal wat nagerechten (taart 5 euro, fruitsla 4, aardbeien 4) , een soepkom (5 euro), koffie en wijn.
Aan twee stands word je bediend met een voorgerecht en een hoofdgerecht.
Veel keuze is er niet. Vooraf kies je voor een klein (6 euro) of een groot (10 euro) bord charcuterie. Dat moet je in een heel ruime zin van het woord verstaan, want eerst worden er groenten op het bord geschept en dan gevraagd of je vis of vlees wil. Ik krijg drie verschillende stukjes vlees. Sla mag je zelf nemen en er staan vier potjes vinaigrette naar keuze klaar.
Het hoofdgerecht is vandaag zalmfilet of varkensgebraad. Wat je ook kiest, je krijgt er een bol wortelpuree en een schep groenten (paddestoelen, pepers, aubergines) bij. Samen kost dat 15 euro. Misschien was het verstandiger om eerst een voorgerecht te eten en dan een hoofdgerecht te halen want de zalmfilet en de groenten koelen behoorlijk vlug af.
Het uitzicht is wel fenomenaal. Bij je voorgerecht kun je uitkijken over Brussel en Koekelberg, het Justitiepaleis en de VRT-toren in één blik vangen. Mogelijkheden genoeg voor het hoofdgerecht, als je de kans krijgt om van plaats te wisselen, want het kan hier druk zijn. Wat denk je van het Heizelstadion? Of Bruparck? Of de groene gordel, richting Tervuren?
De gerechten stijgen niet boven het gewone uit. Het voorgerecht is uiterst alledaags. De pureebol bevat niet al te veel wortelen en is nog te weinig echt puree. De zalmfilet is niet echt smaakvol. Nee, in hoge culinaire sferen kun je hier moeilijk geraken.
De verzorgd geklede obers lopen grappend en flirtend rond maar verlenen ook bijstand waar dat nodig is. Voor dit internationale gezelschap, met Brazilianen, Amerikanen en Japanners, is dat uiterst nuttig.
Belgian taste in the sky
is de slogan van dit restaurant. Als de buitenlanders naar huis gaan met de idee dat dit de Belgische keuken is?
Voor dit zelfbedieningsrestaurant kun je pas reserveren vanaf 10 personen.
Als het te druk is, moet je wachten. In februari volgend jaar gaat het restaurant ook 's avonds open. Dan zal het gastronomisch niveau ongetwijfeld stijgen want de uitbaters hebben toch hun sporen in de gastronomie al verdiend. Voor evenementen allerhande is deze plek natuurlijk ideaal.
Er is slechts één wijn verkrijgbaar, in wit en rood: een Cuvée Speciale Atomium, een Vin de pays d'Oc. Klein flesje: 4,50 euro, gewone fles 13,50.
Een lunchmenu kost 20 euro.
Atomium Restaurant, Atomiumsquare, Brussel, tel. 02-479.58.50, mail: restaurant@belgiumtaste.com, www.belgiumtaste.com.
Hoofdpunten
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie
Vier agenten met zware breuken in het ziekenhuis: teambuilding van politie ontaardt in massale vechtpartij
Fietser op speedpedelec maait Noa (12) van de baan, kijkt achterom en rijdt gewoon door: “Waarom is hij niet gestopt?”
Voorzitter vraagt zonen van Ilse Uyttersprot meermaals om zaal te verlaten bij “meest confronterende” foto’s die hij ooit zag
Beste van Plus
“Doe je beha uit voor gratis drank”: Australische nachtclub annuleert feest na kritiek op sociale media
“Dus dit is net gebeurd...”: Alyssa (26) test loopband uit in fitness, maar struikelt over losse veter en raakt sportbroek kwijt
Kajakkers beleven unieke momenten wanneer ze vergezeld worden door drie walvissen: “Zou grootste paniekaanval ooit krijgen”
Conner Rousseau waarschuwt voor vals profiel dat videobelt met deepfake
Lees meer
Voor dat zomergevoel hoef je niet op reis: de smaak van Ibiza in een glas
Tafel voor één: Zo zet Nathalie Le Blanc zich over de hoge drempel om alleen voor jezelf te koken
Vijf keer ‘ik kook wel voor mezelf’: met deze recepten dek je de tafel voor één
Is melk eigenlijk echt ‘goed voor elk’? De diëtist onderscheidt feit van fabel