Afgevoerde Mechelse bloementraditie leeft voort in Blankenberge

,,Bloemencorso moet terugkomen"

MECHELEN - Tientallen Mechelaars reizen morgen af naar Blankenberge om zich voor te bereiden op het jaarlijkse Bloemencorso van het kuststadje. Liefst tien van de twintig praalwagens die aanstaande zondag in de stoet meerijden, zijn van Mechelse makelij. ,,Wij houden de Blankenbergse bloemenstoet recht, terwijl onze eigen stad haar Bloemencorso afschaft. Het is onbegrijpelijk", zegt bloemist Luc Smets, die aan zijn dertigste corso toe is.

De stad Mechelen voerde het jaarlijkse Bloemencorso vijf jaar geleden onverwacht af wegens te duur en voorbijgestreefd. De maatregel zette kwaad bloed bij heel wat Mechelaars, die een traditie van meer dan een halve eeuw in de prullenmand zagen verdwijnen. Heel wat deelnemende bloemisten en bloemenliefhebbers hielden het corsogebeuren toen voor bekeken, maar een harde kern bleef hardnekkig doorgaan.

Onder hen Luc Smets en zijn echtgenote Denise, die een bloemenzaak uitbaten op het Pasbrugplein. Vandaag vertrekt het koppel samen met een dertigtal vrienden en familieleden naar Blankenberge om er vijf praalwagens op te tuigen voor het Bloemencorso van zondag. Het is hun dertigste editie.

,,Mijn vader is één van de stichters van het Mechelse Bloemencorso. Ik heb de traditie geërfd van vader op zoon. Het is een passie waar ik het hele jaar door druk mee in de weer ben", zegt Luc. ,,Toen Mechelen het Bloemencorso enkele jaren geleden afschafte, was dat voor ons dan ook een zware opdoffer. Gelukkig konden we nog deelnemen aan het corso van Blankenberge, waar wij, net als vele andere Mechelse deelnemers, al jarenlang een vaste waarde zijn. Je kunt gerust stellen dat de Mechelaars de bloemenstoet daar overeind houden."

De deelnemers uit Mechelen zijn samen goed voor tien praalwagens in Blankenberge. Precies de helft van de hele bezetting. De wagen van Luc en Denise met daarop een Mechelse beiaard, mag de stoet openen. Hij wordt geëscorteerd door het Mechels Harmonieorkest, de Belleman en dertig Opsinjoorkes. Het Blankenbergse stadsbestuur heeft Mechelen dit jaar dan ook officieel aangesteld als gaststad voor het evenement.

Hoog kostenplaatje

,,Een groot contrast met het gebrek aan belangstelling van ons eigen stadsbestuur. We begrijpen nog steeds niet waarom Mechelen het corso heeft afgeschaft. Er kwamen 30.000 toeschouwers op af, dat is toch niet gering", zegt Denise.

De bloemisten betreuren ook dat het stadsbestuur geen vertegenwoordiger naar de prijsuitreiking stuurt. Hoelang de prominente aanwezigheid van de Mechelaars in Blankenberge nog zal duren, is niet duidelijk. Heel wat bloemisten haken af wegens het hoge kostenplaatje.

,,Vroeger konden onze wagens tweemaal dienen, eerst aan de kust en dan in Mechelen. Nu we nog slechts één keer kunnen uitgaan, en dan nog ver van huis, is deelnemen aan het corso niet meer betaalbaar. Je bent tenslotte maandenlang bezig met de voorbereidingen", zegt bloemist Bert Louis uit de Graaf van Egmontstraat, die er na 35 jaar definitief mee stopt.

,,Het stadsbestuur voorziet wel een toelage, maar die is verre van toereikend."

Bloemencorso Blankenberge, zondag vanaf 14.30 uur op de Zeedijk. Zaterdag kan het publiek achter de schermen de opbouw van de wagens bewonderen. Info: 050-41.22.27.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio