Monniken moeten verhuizen na rapport over liederlijk leven

Vaticaan sluit 'levendigste' klooster van Rome

Vaticaan sluit 'levendigste' klooster van Rome

Foto: rr

Een abdij annex luxehotel met limousinedienst. Een bijbellezing met een optreden van een tot non bekeerde stripteaseuse. En 'onorthodoxe vriendschappen' tussen monniken. Ziedaar waarom het Vaticaan de abdij van Santa Croce di Gerusalemme in Rome sluit. KoenBaumers

Het leven van een monnik zou er een moeten zijn van afzondering, eenzaamheid en gebed. Maar afzondering en eenzaamheid, dat kenden de monniken van de 'Heilig Kruis van Jeruzalem'-abdij in Rome niet. Abt Simon Fioraso was een meester in het opzetten van allerhande evenementen om de aandacht op het bruisende leven in zijn abdij te trekken. Met een live-uitzending van een volledige lezing van de Bijbel, goed voor 139 uren televisie, bijvoorbeeld. Jammer genoeg voor hem trok hij ook de aandacht van het Vaticaan, dat inspecteurs op hem afstuurde.

De Congregatie van het Godgewijde Leven van het Vaticaan spreekt van 'buitengewoon ernstige misstanden' en sluit na ruim vierhonderd jaar de abdij van de cisterciënzers. De dertig monniken hebben nog twee maanden om hun biezen te pakken en te verhuizen naar andere cisterciënzerabdijen in Italië.

Het eindrapport van de Congregatie is nog niet openbaar gemaakt, maar over het 'te wereldse gedrag' van de monniken zijn al veel verhalen naar buiten gekomen. Zo leidde abt Simon Fioraso (geboren in 1949) een liederlijk leven als modeontwerper in Milaan, tot hij vlak voor zijn geplande huwelijk binnentrad. Maar zonder dat liederlijke leven helemaal vaarwel te zeggen.

Hij richtte de vzw 'Vrienden van de Basiliek' op om sponsors te zoeken voor een grootse renovatie van de basiliek en de abdij. Het resultaat was niet alleen een prachtig vernieuwd gebouw, hij bracht in de abdij ook een luxehotel onder. Het Domus Sessoriana bood zijn klanten zelfs een privélimousinedienst aan. Het hotel is nog altijd een trekpleister voor vips omdat je er een prachtig uitzicht hebt over Rome.

En over de botanische tuin van het klooster. De aanleg ervan was peperduur, het ontwerp kwam van twee gerenommeerde tuinarchitecten. De ene is barones Mary Rotscholi, de andere heet Marella Agnelli. Ze is de vrouw van Fiat-baas Gianni Agnelli en verschijnt geregeld in Vogue. De monniken telen er groenten en fruit en verkopen die in een winkeltje vlakbij. Ook aan de basiliek was er een souvenirwinkeltje dat uitgebaat werd door een monnik.

Live: de Jezusdansers

Nog zwaarder zou het Vaticaan tillen aan 'liturgische misbruiken'. Meer bepaald het evenement 'Bijbel dag en nacht', dat live werd uitgezonden door de Italiaanse televisie. Onderdeel van dat evenement was een optreden van Anna Nobili, die net als abt Fioraso een grote omwenteling in haar leven doormaakte. Zij verdiende haar brood eerst als tafeldanseres in nachtclubs in Milaan, maar bekeerde zich tot non toen ze plots God in zich aanwezig voelde. Ook zij laat haar rijke ervaring niet onbenut en voerde in 2009 met haar groep de 'Jezusdansers' een 'Heilige Dans' op in de basiliek van de abdij.

En als dat nog niet genoeg ingaat tegen de gelofte van kuisheid, dan is er nog de vermelding van 'onorthodoxe vriendschappen' tussen enkele monniken. Waar het rapport van de inspecteurs naar verluidt geen verdere details over geeft.

De basiliek van het 'Heilig Kruis van Jerusalem' is een van de zeven kerken die pelgrims in Rome bezoeken. De basiliek is bekend door de relikwieën: twee doornen uit de kroon van Jezus en een spijker van zijn kruisiging.Corrigeer

MEER NIEUWS