Het wereldwijde succes van de Dummies

Verstaanbare handleidingen voor absolute beginners

Verstaanbare handleidingen voor absolute beginners

Foto: rr

Hoe complexer de wereld, hoe dommer we ons vaak voelen. Van de filosofieën die je moet kennen tot de nieuwste informaticatoepassingen die ons leven gemakkelijker zouden moeten maken, we lopen er al te vaak in verloren. Geen wonder dat de dummies-reeks, handleidingen die er prat op gaan verstaanbaar te zijn, zo'n wereldwijd succes kent.

Een leesbare en begrijpelijke Nederlandstalige handleiding: ze is zeldzamer dan een Zwitserse matroos. Daarom hebben de Amerikaanse Dummies-uitgaven, boeken die de leek op een eenvoudige en duidelijke manier alles leren over een bepaald onderwerp, zo'n succes.

,,De Dummies-reeks is een sterk merk geworden. Op de Belgische markt zijn er een 60-tal vertalingen van de Amerikaanse uitgaven. Dummies bevatten bijzonder veel informatie. De uitgaven tellen 350 tot 400 pagina's. De meest verkochte onderwerpen handelen over het internet en het oplossen van computerproblemen met als absolute bestseller Window XP voor Dummies '', zegt Daniël Dullers, marketingdirecteur van de Standaard Boekhandel.

,,Naast handleidingen over informatica, lifestyle-onderwerpen en management, scoren die hobby's goed waarvoor er relatief weinig goede handleidingen beschikbaar zijn, zoals schaken en gitaarspelen. Ook de leerboeken voor minder courante talen zoals Spaans en Italiaans zitten bij de best verkochte Dummies. Dit jaar hebben wij in totaal al 24.000 exemplaren verkocht.''

Het ontstaan van de Dummies spoort met het verschijnen van de computer in de huiskamer en de popularisering van het internet. De Amerikaan John Cilkullen ontmoette in 1991 in een boekhandel een man die zich te pletter zocht naar een bruikbare handleiding voor het besturingsprogramma van zijn oude computer. Voor Cilkullen was het duidelijk dat in de toekomst almaar meer mensen verstaanbare handleidingen zouden zoeken. Hij bedacht de reeks ...voor Dummies die meteen een enorm succes kende. In de States kan je bijna geen onderwerp bedenken of er bestaat een boek voor Dummies van.

De Nederlandstalige reeks wordt uitgegeven door Pearson Education Benelux in Nederland.

Onze krant biedt u vanaf vandaag een reeks Dummies-handleidingen aan tegen absolute voordeelprijzen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees