Amerika nationaliseert bankroete bank

Amerika nationaliseert bankroete bank

Foto: © REUTERS

De bankroete Amerikaanse hypotheek- en spaarbank IndyMac is gisteren overgenomen door de overheid. Dat komt neer op een 'nationalisering'. De klanten haalden in paniek al hun geld terug. Het is de grootste krach van een bank in de Verenigde Staten in vijfentwintig jaar.

De maatregel heeft ook gevolgen voor ons. De aandelen van Dexia, Fortis en KBC duikelden vrijdag al tussen 7 en 4 procent naar beneden.

IndyMac werd zaterdag overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Dat is een overheidsinstelling die bankdeposito's van meer dan 8.500 Amerikaanse banken verzekert. De voorbije elf dagen haalden de verontruste klanten van IndyMac voor liefst 1 miljard euro van hun rekening.

Vrijdag was het geld gewoon op. Bovendien had de bank al een schuld van tussen de 4 en 8 miljard bij de FDIC. Alleen klanten met een rekening tot 100.000 dollar of 75.000 euro kregen gegarandeerd hun geld terug. Tienduizend klanten die meer geld op hun bankrekening hadden staan, hebben die garantie niet. Op de Amerikaanse televisiezender ABC reageerden de klanten bijzonder verbitterd. De FDIC gaat op zoek naar een overnemer voor IndyMac.

Talloze Amerikaanse banken zijn de afgelopen tijd in de problemen geraakt. Dat komt door de zogeheten subprime -hypotheken. Dat zijn leningen die werden verleend aan klanten van wie men op voorhand wist dat ze ze nooit zouden kunnen terugbetalen.

Bovendien werden die klanten misleid omdat de voorwaarden aan het begin ongelooflijk gunstig zijn. Maar de rente stijgt na korte tijd zeer snel, waardoor mensen de afbetalingen niet meer kunnen dragen.

De huizen die als onderpand voor de leningen gelden, werden bovendien steeds minder waard. De banken konden dus door de gedwongen verkoop van de huizen hun verliezen niet recupereren. Steeds meer misnoegde klanten die uit hun huis werden gezet, vernielden zelfs hun eigen huis vóór de bank er beslag kon op leggen. Een vicieuze cirkel dus voor de banken.

De 'nationalisering' van IndyMac komt een dag nadat de aandelen van twee andere grote spaar- en hypotheekbanken, Fannie Mae en Freddie Mac, vijftig procent aan waarde verloren.

Als de Amerikaanse overheid ook die banken moet redden en overnemen, verdubbelt de Amerikaanse staatsschuld. Die bedraagt nu al 3.500 miljard euro.

Volgens de FDIC zouden in de VS negentig banken op het punt staan in elkaar te storten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees