85 grote werken op de wegen

85 grote werken op de wegen

Foto: rr

Liefst 85 wegwerkzaamheden staan er gepland in 2011 op de Vlaamse hoofdwegen. De minister belooft zoveel mogelijk milderende maatregelen. Bekijk hier waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden

Weggebruikers die dachten dat we na een jaar vol werkzaamheden aan rust toe waren op de weg, zitten ernaast: 2011 wordt opnieuw een jaar vol werven. Er staan op de autosnelwegen minstens 85 ingrepen op het programma. Alles samen wordt 75 kilometer van de autowegen onder handen genomen.

Er wordt 112 miljoen euro uitgetrokken voor het pakket werkzaamheden. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil de achterstand in het wegenonderhoud wegwerken tegen 2015. Daarom is een inhaalbeweging nodig en wordt er voor langere trajecten gekozen.

De grootste werf komt langs de E17, tussen Deinze en Zwijnaarde. Per rijrichting krijgt 11 kilometer autoweg een duurzamer wegdek. Een ander groot project is dat op de E313, tussen Tessenderlo en Ham en tussen Ranst en Geel.

Ook het viaduct van Vilvoorde, een cruciaal punt op de Ring rond Brussel, krijgt een beurt (zie grafiek).

De meeste ingrepen betreffen structureel onderhoud. Op de E17 en de E19 wordt spoorvorming weggewerkt en komen er andere vangrails.

Er zitten ook enkele capaciteitsuitbreidingen bij, onder meer met de aanleg van een spitsstrook op de E313 tussen de Ring van Antwerpen en Ranst.

Beschermplanken

Naast onderhoud wil Crevits de autowegen 'slimmer' maken. Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt waar mogelijk telematica-infrastructuur geplaatst. Dat maakt verkeerssturende signalisatie mogelijk. Er komt ook hier en daar stiller asfalt of geluidsschermen.

Ten gunste van de motorrijders worden er extra beschermplanken aan de vangrails geplaatst. Eind volgend jaar moeten alle prioritaire vangplanken er zijn - goed voor 45 km in totaal.

In samenspraak met de belangenorganisaties (VAB, Touring, Voka, Unizo, Febetra...) belooft de Vlaamse overheid zoveel mogelijk maatregelen om de hinder tot een minimum te beperken. Waar mogelijk wordt 's nachts gewerkt, of zeven dagen per week. Maar op 25 plaatsen zal extra hinder onvermijdelijk zijn.

Conflicten voorkomen

Als er veel wegwerkzaamheden zijn, is een goede afstemming geboden om de chaos niet compleet te maken. Een coördinatiepunt stelde in 2010 1.734 mogelijke conflicten vast. In werkelijkheid lag het aantal botsende plannen laag, meldt minister Crevits. Voor 57 conflicten werd een oplossing gevonden. Voor een honderdtal andere bleek verdere afstemming nodig.Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S