Veel vragen rond rechterhand van Stanley in Congo

José Clauw op zoek naar Edmond Hanssens

VEURNE - Zijn beeld staat in het stadhuis en een straat in Veurne werd naar hem genaamd. ,,Toch weet haast geen enkele Veurnenaar wie Edmond Hanssens was'', zegt José Clauw. ,,Wat we wel weten is dat hij de rechterhand van Henry Morton Stanley was in Congo.''

Dat José Clauw nu met Hanssens op de proppen komt, is geen toeval. Momenteel loopt immers in het museum van Midden-Afrika in Tervuren de ophefmakende tentoonstelling ,,Het geheugen van Congo. De koloniale tijd''.

Vanwaar je interesse voor deze man?

José Clauw: ,,Ik interesseer me voor alle Veurnenaars die iets betekend hebben. En toevallig heb ik ook een tijd in de Hanssenslaan gewoond." Wat is er van Hanssens bekend? ,, Hij werd in Veurne geboren op 25 juli 1843. Zijn vader was ontvanger van de registratie. Toen hij 3 jaar was verhuisde de welstellende familie naar Lokeren. Edmond ging al jong bij het leger. Maar kapitein Hanssens verveelde er zich en haalde allerlei stoten uit. Hij was duidelijk een avonturier. Onder invloed van Leopold II trok hij naar Congo. Daar veroverde hij beide oevers van de Congostroom. Stanley belastte hem met de organisatie van Beneden-Congo. De blonde reus ,,met brede baard'' maakte grote indruk. Zijn carrière speelde zich af voor de beruchte periode op de rubberplantages. In 1882 is hij in Vivy gestorven, ten prooi aan hevige koorts."

Museum

Wat dacht de grote Stanley van Edmond Hanssens?

,,Hij prees de man voor zijn moed, de verbazende snelheid en zekerheid waarmee hij optrad en zijn nauwkeurige voorbereiding." Hij zou ooit een museum in Veurne gehad hebben?

,,Het Congomuseum kwam voort uit zijn nalatenschap. Rond de jaren '60 is het verdwenen. Naar waar of wie? Ik zou het graag weten. Feit is dat de stad daarvoor destijds door de provincie op de vingers getikt werd."

Wie meer weet over Edmond Hanssens kan José Clauw contacteren op 058- 33.53.11 of 058-31.42.34

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio