/ In België en bij de buren
Naturisme

Vakantie zónder

Vakantie zónder

Foto: © PMG

Steeds meer Belgen trekken 'szomers naar het buitenland voor een naaktvakantie, want ondanks de evoluerende zeden blijft naturisme hier een kleine niche. Frankrijk en Spanje zijn geliefkoosde bestemmingen. Erwin De Decker schetst de trends.

01België

Als het over naturisme gaat, heeft ons land samen met Italië en Portugal de meest conservatieve wetgeving van Europa. De Franse overheid laat naturisme toe op bepaalde terreinen en stranden, maar treedt niet op wanneer dat op andere plaatsen gebeurt - zolang de openbare orde niet gestoord wordt. In Nederland, Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en de meeste Centraal-Europese landen zijn de wetten liberaler. Daardoor zijn er in die landen heel wat meer voorzieningen voor naturisten dan bij ons. Jaarlijks trekken dan ook duizenden Belgen naar het buitenland voor naturistische vakanties.

In België is de infrastructuur voor naturisten zeer beperkt. De Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) groepeert verenigingen in Vlaanderen en Wallonië en heeft een tiental terreinen waar naturisten de dag kunnen doorbrengen of overnachten op campings. Zoals het voor naturisten past, wordt daar veel belang gehecht aan rust in de natuur en recreatie voor het hele gezin. Natuur Puur is het nieuwste terrein, midden in de bossen in Herselt.

Wie naturisme liever niet in verenigingsverband beleeft, moet zich in België voorlopig beperken tot het kleine strand van Bredene. De plannen voor een nieuw naaktstrand in Middelkerke zorgen ondertussen voor discussies.

www.natuur-puur.be

www.uitinbredene.be www.naturisme.be

02Frankrijk en Spanje

Hoewel naturisme zijn oorsprong heeft in het begin van de vorige eeuw in Duitsland ( Freikörperkultur of FKK) en de Scandinavische landen, zijn Frankrijk en Spanje de populairste bestemmingen voor naaktvakanties geworden. De redenen zijn het aangename klimaat en het groeiende aanbod van voorzieningen.

In Frankrijk is het naturisme een belangrijke bron van inkomsten. Het wordt ook door de officiële dienst voor toerisme met een brochure en op de website gepromoot. Niet minder dan 105 erkende naturistencentra liggen verspreid over het hele land en zorgen jaarlijks voor 5 miljoen overnachtingen, goed voor een zakencijfer van 250 miljoen euro en 3.000 jobs. De belangrijkste buitenlandse gasten zijn Duitsers, Nederlanders, Britten en Belgen.

Ook Spanje is een belangrijke bestemming, omdat naturisme er in principe al sinds het einde van de jaren 1970 overal en op elk strand toegelaten is. Wie er als eerste uit de kleren gaat, krijgt al vlug navolging en creëert een tijdelijk naaktstrand.

Zowel Frankrijk als Spanje noteert een stijgende vraag naar naturistenvakanties.

www.franceguide.com

03Campings

Omdat de meeste naturisten zich verbonden voelen met de natuur, overnachten velen traditioneel op campings. Naturistencampings waren oorspronkelijk vrij primitief ingericht, maar de jongste jaren wordt op veel plekken het comfort drastisch uitgebreid.

Het naturistenvakantiedomein van Montalivet bij Bordeaux werd al in 1950 opgericht en is het oudste van Frankrijk. Het grote park ligt in de bossen en bij het strand en biedt de keuze tussen een verblijf op de camping, in mobilhomes en chalets met alle comfort. Dit vakantieoord richt zich vooral op gezinnen met kinderen. Voor de kleinsten zijn elke dag speciale activiteiten en jongeren kunnen kiezen uit een waaier van sporten.

Ook in het Franse binnenland liggen verschillende perfect uitgeruste campings voor naturisten. Domaine La Sablière , ligt in het departement van de Gard, in de vallei van de Cèze, bij de Ardèche. Voor een lang weekend met mooi weer is Héliomonde bij Parijs een geschikt adres. Beide terreinen richten zich vooral op gezinnen en bieden een grote keuze aan recreatie en sportactiviteiten.

Wie op zoek is naar een originele naturistencamping, moet naar Isicola bij Almuñécar in Andalusië in Spanje. Hier overnacht je in ruime tipi's of indianententen. Een pluspunt is dat je zelf geen tent of slaapzak hoeft mee te nemen, want in alles is ter plaatse voorzien.

www.chm-montalivet.com www.heliomonde.fr www.villagesabliere.com www.isicola.com

04Hotels en b&b's

Naast campings zijn er ook meer en meer hotels en bed & breakfasts met een aangepast aanbod. Château Guiton , bijvoorbeeld, ligt midden in de wijngaarden van Bordeaux en biedt naast een verblijf op de camping ook gîtes aan en gastenkamers in de pigeonnier (duiventoren) en de chai (wijnkelder). Domaine Maracky ligt in dezelfde regio en is met slechts twee gastenkamers intiemer.

In Zuid-Zweden opende dit jaar b&b Hylteberga gård . De zes kamers midden in de natuur bieden alle comfort en uiteraard is er ook een sauna.

Wie liever een groter hotel wil, kan naar het complex Vritomartis op Kreta. In de Oostenrijkse Alpen kunnen naturisten zowel 's zomers als 's winters terecht in Hotel Lührmann .

www.chateau-guiton.com www.domaine-maracky.com www.hyltebergagard.se www.vritomartis.gr www.luehrmann.at

05Naturistenstad en -eiland

Het bekende naturistencomplex van Cap-d'Agde aan de Middellandse Zee in Frankrijk is wellicht het grootste ter wereld en lijkt op een hedendaagse stad met appartementen, campings, hotels, supermarkten, restaurants en recreatiemogelijkheden. Echte naturisten komen het gebied niet uit maar hoewel het er tijdens de zomermaanden behoorlijk druk is, kun je van daaruit ook gemakkelijk naar de vele naaktstranden in de omgeving.

Het kleine Ile du Levant, voor de kust van de badplaats Hyères, is dan weer een pak rustiger. Op het eiland worden geen auto's toegelaten en zijn er beperkt uitgebouwde horecavoorzieningen. Het paradijselijke eiland is ideaal voor wie totale rust wil in de natuur en op de kleine stranden.

Wie een pakketreis naar dat soort bestemmingen wil boeken, kan terecht bij touroperator Naturclam. Die is gespecialiseerd in naturistenvakanties en heeft een aanbod van campings tot hotels in heel Europa.

www.capdagde.com www.iledulevant.com www.naturclam.com

06In het park of op het strand

Op een zonnige dag kijkt niemand er in Berlijn van op wanneer je in de Tiergarten, midden in het centrum, uit de kleren gaat. Ook in Wenen of München wordt naturisme in de stadsparken 'beoefend'. In Barcelona ligt een naaktstrand naast de drukke strandboulevard, vlakbij het stadscentrum.

In België is dat (voorlopig) onmogelijk. Wel organiseren een aantal verenigingen sessies voor naaktzwemmers in zwembaden. Omdat ons enige officiële naaktstrand in Bredene op zonnige dagen vaak overvol is, wijken naturisten uit naar alternatieven in de buurlanden, zoals Berck-sur-Mer in Noord-Frankrijk en Oostkapelle en Domburg in Zeeland. Een aantal websites geeft een overzicht van Europese naaktstranden.

www.naaktzwemmen.be www.naaktstrandje.nl www.plagenat.org www.lugaresnaturistas.org www.nacktbaden.de

Corrigeer