K3 viert vijfde verjaardag met feestje voor volwassenen

,,We beslissen zelf wanneer we stoppen''

,,We beslissen zelf wanneer we stoppen''Foto: FOTO RR

K3 bestaat vijf jaar en dat vierden Karen, Kristel en Kathleen gisteravond met een akoestisch optreden voor genodigden in de chique Bourlaschouwburg in Antwerpen. K3 voor één keer op de volwassen toer dus. ,,We zijn trots op wat we bereikt hebben, en tegelijk hebben we nog veel zin om nieuwe dingen met K3 te doen'', zeggen de meiden in koor.

e Vlaamse showbizz heeft nog maar weinig succesverhalen zoals die van K3 gekend. Alle begin is nochtans moeilijk, en dat hebben ook de K3-dames (meisjes horen ze zelf liever) ondervonden. Niels William kreeg in '98 door het succes van de Spice Girls het idee een meidengroep op te richten. Hij zocht en vond drie meisjes die wat graag een carrière in de showbizz wilden: Karen, Kristel en Kathleen. Met die drie K's lag de groepsnaam voor de hand.

Eind '98 kwam de eerste single, Wat ik wil, uit, een flop. Tot overmaat van ramp bleek ook de deelname aan de preselecties van Eurosong in februari '99 een valse start. De drie werden door jurylid Marcel Vanthilt genadeloos de grond ingeboord.

Dàààg K3! Maar dat was buiten het publiek gerekend. Vooral kinderen vonden het deuntje wel leuk, en de single kwam enkele weken later schoorvoetend de top-30 binnen. Week na week bleef Heyah mama stijgen, en tegen begin juli prijkte de single in de top-3. K3 had een zomerhit te pakken en de wekelijkse Tien om te zien-uitzendingen vanop de dijk van Blankenberge deden er nog een schepje bovenop.

Op een zonnige zomerdag zag manager Niels William het licht toen hij een kleuter op de schouder van zijn vader luidkeels Heyah mama hoorde zingen. ,,Ik besefte dat kinderen onze doelgroep waren en dat we het imago moesten aanpassen.'' Karen, Kristel en Kathleen waren niet laaiend enthousiast, maar beseften dat hun manager gelijk kon hebben.

Ook voor de papa's

De drie werden elk een typetje: de blonde, de zwarte en de rosse, drie vriendinnen met staartjes en korte rokjes. Wat volgens Philippe Coppens, product manager bij platenfirma BMG, ook een belangrijk onderdeel van hun geheim is. ,,De liedjes van K3 zijn vrolijk, braaf en educatief verantwoord. Ouders en grootouders vinden dat belangrijk. Maar K3 heeft ook sex-appeal: papa's vinden het helemaal niet erg mee te moeten naar een optreden.''

K3 scoorde de ene hit na de andere en ook Nederland ging voor de bijl. Op vijf jaar tijd verkocht K3 ruim 2 miljoen cd's en meer dan 600.000 tickets voor hun shows. Twee jaar geleden kocht Studio 100 K3 voor een naar verluidt héél aardig bedrag over van Niels William, die prompt een jaartje naar Zuid-Afrika vertrok. Studio 100 bouwde de merchandise-lijn nog verder uit. De poppen, schoenen, jurkjes, bedovertrekken, snoepzakjes en strips vliegen nog steeds de deur uit.

Kritiek op het hoge kleutergehalte is er van bij het begin geweest, maar vorig jaar werd de sfeer tussen K3 en de pers een stuk meer gespannen. ,,Plots vonden journalisten dat we te oud waren om nog rond te huppelen met vlechtjes in ons haar'', zegt Karen. ,,En dan? Zolang wij er ons nog goed bij voelen. En dat we veel geld verdienen, tja. We werken ook hard.''

Erger vonden ze de onthulling dat de K3-meisjes vriendjes hadden, waardoor er toch een barstje kwam in het onschuldige imago. Kristel maakte er dan maar geen geheim meer van dat ze vorig jaar in Venetië getrouwd was met Gene Thomas (toen nog van X-Session). Een Nederlands blad publiceerde onlangs foto's van Karen die in een zwembad aan het stoeien was met Studio 100-baas Gert Verhulst. De twee ontkennen noch bevestigen de relatie.

De fans liggen er niet wakker van. De cd's gaan nog steeds vlot over de toonbank, al is er concurrentie van Spring en zakt de gemiddelde leeftijd van de fans. ,,We weten ook wel dat er ooit een einde komt aan ons sprookje, maar daar denken we nog niet aan. Zolang we geloven in wat we doen, moet niemand ons komen zeggen dat we moeten stoppen.''

En dat is nog niet voor morgen. Maandag verschijnen het album én de dvd 5 jaar K3 met hun 15 grootste hits, maar nog voor de zomer ligt een gloednieuwe single in de winkel, in september gevolgd door een album.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees