Primeur in België Mediabaas De Velder krijgt lichtere straf in ruil voor schuldbekentenis

Juridische koehandel in Antwerpen

Juridische koehandel in Antwerpen

Maurice De Velder. Foto: © WAS

ANTWERPEN - In zijn rechtszaak voor het Antwerpse hof van beroep heeft mediabaas Maurice De Velder het op een akkoordje gegooid met het openbaar ministerie. Hij bekent schuld en krijgt in ruil strafvermindering. In België is zoiets ongezien. Er bestaat ook geen wettelijke basis voor.

Maurice De Velder (50), via mediagroep Think Media de uitgever en eigenaar van de tijdschriften Che , P-Magazine en Chief , verscheen gisteren opnieuw voor het Antwerpse hof van beroep in zijn proces rond onder meer valsheid in geschriften, omkoping, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken in de periode 1997-2002. Als een sluwe zakenman deed hij waar hij goed in is: onderhandelen over zijn straf. Terwijl hij in het proces in eerste aanleg nog voluit onschuldig pleitte, bekende De Velder plots schuld. In ruil voor strafvermindering weliswaar: aanklager Chris Nys vorderde in eerste aanleg nog vier jaar effectief, maar eiste gisteren in beroep slechts twee jaar cel met uitstel, plus een lichtere boete van 375.000 euro, waarvan 125.000 euro effectief. Ook de tien jaar beroepsverbod is volgens het parket niet meer nodig.

Door de 'deal' was het proces na amper één uur afgelopen. In eerste aanleg had het drie volle dagen geduurd. De situatie is uniek omdat parketmagistraat Chris Nys in zijn requisitoir herhaaldelijk zei 'dat het openbaar ministerie en de verdediging elkaar hadden gevonden.' Een heldere verwijzing naar geheim overleg tussen het parket en de verdediging nog voor de start van het proces in beroep.

Deze vorm van 'plea bargaining' - de mogelijkheid om te onderhandelen over een te verwachten straf - bestaat al langer in het Angelsaksische rechtssysteem. Dat gebeurt door feiten te bekennen en/of goed mee te werken aan het onderzoek. Daarom zie je in Amerikaanse politiefeuilletons advocaten vaak een akkoord sluiten met de openbaar aanklager. Voordeel voor het gerecht is dat het proces sneller en efficiënter is afgerond.

Bij het ministerie van Justitie wordt al langer onderzocht of deze manier van vervolging ook in België aangewezen is. Maar voorlopig bestaat er geen wettelijke basis voor een 'strafonderhandeling'. Bovendien ontbreekt de politieke wil om een formele regeling door te drukken. Het proces-De Velder bewijst dat in de praktijk wel iets kan worden geregeld . Vooral in financiële strafdossiers, omdat het gerecht redeneert dat er middels een akkoord met de beklaagde toch iets kan worden gerecupereerd. In het geval van Maurice De Velder legde de eerste rechter aanvankelijk een verbeurdverklaring van 4.778.000 euro op. Donderdag vroeg de aanklager 'slechts' een verbeurdverklaring van 1.064.00 euro. Het openbaar ministerie mag dan wel op één lijn zitten met de verdediging, een garantie heeft Maurice De Velder niet. Het is het hof van beroep dat uiteindelijk het laatste woord heeft. Uitspraak op 2 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees