Bouw nieuwe en hogere brug oorzaak van maandenlange omleiding

Olsene brug valt in Leie

Spektakel dit weekend op de grens van Olsene met Dentergem: in opdracht van de Vlaamse overheid werd 'Olsene brug' afgebroken. Het bouwwerk, goed 35 jaren oud, moest weg voor een bredere en hogere verbinding over de Leie. ,,Deze plaats schreef al veel geschiedenis met oorlog, ongelukken en waterwerken'', zegt buurtbewoner Emiel Van der Cruyssen (76) die, samen met kleinzoon Matthias Sallemeyn (19), de hele operatie van dichtbij volgde.

Johan DE RUYCK

Olsene brug was te laag. ,,Er wordt in Wielsbeke een nieuwe kaaimuur in gebruik genomen. Daardoor kunnen grotere en zwaardere vrachtschepen op deze route worden ingezet. Die konden echter niet onder de te lage Olsene brug. Vandaar de nieuwbouw'', aldus burgemeester George Peirs van Zulte, die onlangs nog, samen met collega De Groote van Dentergem, de gezamenlijke aanleg van een interprovinciaal fietspad langs deze route voorstelde.

De Vlaamse overheid laat nu een nieuwe brug bouwen voor de geraamde som van 4.036.000 euro. De opdracht verloopt in twee fasen die 64 en 102 werkdagen tellen. De omleiding via de Zultse Oeselgemstraat naar Dentergem zal dus vele maanden duren.

,,Vrijdagavond zijn de werken begonnen. De hele nacht hebben ze doorgewerkt met grote schijnwerpers. Het was hier precies een verlicht voetbalterrein'', vertellen Emiel en Matthias. ,,En zaterdagmorgen zijn de bogen van de brug in de Leie gevallen. Eerst de ene boog, dan de andere en ten slotte de hele constructie. Dat was niet de bedoeling. Eigenlijk moesten alle stukken via een ponton worden afgevoerd.''

Daarop begon de afbraakfirma snel met het 'baggerwerk'. Dat ging tot zaterdagavond door. Ook zondagmorgen waren twee kranen voortdurend puin aan het ruimen uit het water. Een noodzaak, want vandaag moeten de schepen alweer vrije doorgang hebben.

Geschiedenis schrijven

,,Voor de Tweede Wereldoorlog hing hier een ijzeren brug. Die hebben onze eigen Ardense Jagers opgeblazen in de strijd met de Duitsers. Dan kwam er in de jaren '50 en '60 een houten brug met een bocht erin. Gevaarlijk, hoor! En eind de jaren zestig werd deze betonnen brug opgetrokken. Nu komt er alweer een nieuw exemplaar. Aan een brug wordt altijd geschiedenis geschreven'', aldus Emiel. ,,Kijk maar hoeveel volk er naar de werken komt kijken. Het hele weekend is het hier een toeristische attractie geweest.''

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs