Bisschop ondervraagd over sjoemelende pastoor

Bisschop ondervraagd over sjoemelende pastoor

Priester Antoon Vandenhende. PHK Foto: © PHK

BELLEGEM/BRUGGE - Het gerecht wil de Brugse bisschop Roger Vangheluwe ondervragen over de mogelijke geldverduistering door de Bellegemse pastoor Antoon Vandenhende. Het parket van Kortrijk wil weten of het bisdom zag dat de pastoor sjoemelde, en of het verzuimde de politie in te lichten.

Het gerecht vermoedt dat pastoor Antoon jarenlang gemeenschapsgeld achterover drukte. Hij zou zijn positie misbruikt hebben om leningen te krijgen van vermogende parochianen, hij zou de opbrengsten van een geldinzameling van Broederlijk Delen achtergehouden hebben, en hij zou de diefstal van een kelk geënsceneerd hebben om 'losgeld' van de dekenij te krijgen. Volgens de speurders had de man het geld nodig om afpersers te betalen die zijn bedgeheimen wilden onthullen. Vrijdag werd de priester door het bisdom op non-actief gezet.

De Kortrijkse deken Marc Ghesquière zei in onze zaterdagkrant dat hij in januari het bisdom al had gevraagd om de pastoor tijdelijk te schorsen. De deken was zichzelf vragen gaan stellen nadat hij verhoord was door de politie.

Het bisdom ging niet in op de vraag. Pastoor Antoon werd dan maar uit de kerkfabriek gezet en hij moest de sleutels van de kerk afgeven. Daarmee wilde de parochie vermijden dat er nog waardevolle objecten zouden verdwijnen.

Pastoor Antoon had enkele maanden geleden een gesprek met de bisschop, maar hij zou geen bekentenissen afgelegd hebben. 'Bovendien waren er geen bewijzen', zegt het bisdom. 'We besloten om het onderzoek af te wachten. De bisschop heeft gehandeld zoals een vader: zolang er geen bewijzen waren, moest hij mild zijn.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees