Antibiotica belandt via veevoeder terug in voedselcircuit

Campina verspreidt besmette melk

De Nederlands-Belgische zuivelreus Campina is betrapt op zware voedselfraude: ze heeft met antibiotica besmette melk weer in het voedselcircuit gebracht, in plaats van ze te laten vernietigen. Ook een zuivelbedrijf uit Zonhoven is bij het schandaal betrokken, zegt Guy Haemels van Ovam.

Campina bevestigde gisteravond dat het besmette melk heeft laten ophalen door het Nederlands-Belgische verwerkende bedrijf Toontje Hendriks. Zijn zuivelbedrijf kreeg daar geen vergoeding voor, beklemtoont algemeen directeur Eric De Cock van Campina België. Hij zegt dat Campina de ophalingen beëindigde al voordat het federaal voedselagentschap de zaak op het spoor kwam. Sindsdien gaat de melk naar het destructiebedrijf Rendac in Denderleeuw. Campina zou er geen financieel nadeel aan doen: ,,De melkveehouders hebben zich verzekerd tegen antibiotica in de melk, om dergelijke risico's te vermijden.''

Specialisten sluiten niet uit dat ook andere zuivelbedrijven zich aan vergelijkbare praktijken bezondigd hebben: sinds het gerechtelijk onderzoek startte, wordt plots dubbel zoveel besmette melk afgeleverd bij het vernietigingsbedrijf Rendac in Denderleeuw. Sinds 2002 is het in heel Europa absoluut verboden om melk met antibiotica nog in het voedselcircuit te brengen. Ze moet vernietigd worden. Maar niet iedereen was het daar blijkbaar onmiddellijk mee eens.

Zaakvoerder in gevangenis

Het onderzoek in deze zaak begon in Nederland. Daar houden de gerechtelijke diensten de firma Toontje Hendriks al geruimte tijd in de gaten, een bedrijf uit Baarle-Nassau dat reststromen uit de voedingsindustrie koopt en verwerkt. Hendriks kwam al vaker in opspraak. De zaakvoerder zat al enkele weken in een Nederlandse gevangenis. Hij heeft een Belgisch adres in Baarle-Hertog en een Nederlands in Baarle-Nassau, allebei in dezelfde straat.

Het Nederlandse gerecht merkte dat Hendriks met antibiotica besmette melk aan de man bracht in het veevoedercircuit, en zocht waar die melk vandaan kwam. Daarom zond ze verschillende rogatoire commissies naar België. In het kader van dit onderzoek ontdekte het federaal voedselagentschap dat Campina (het vroegere Comelco, met hoofdkwartier in Aalter), met antibiotica vergiftigde melk naar Hendriks afvoerde in plaats van ze naar het vilbeluik van Rendac in Denderleeuw te brengen.

Via Hendriks kwam de besmette melk terug in het voedselcircuit terecht: hij maakte poeder van de melk en verkocht ze aan veeboeren die zelf hun veevoeder mengen. Of Hendriks zijn melkpoeder ook aan anderen verkocht, was gisteren niet direct duidelijk.

Actie van Greenpeace

Campina kwam deze week al in het nieuws: Greenpeace voerde er actie omdat het zuivelbedrijf melk zou betrekken van boeren die voedsel van genetisch gemanipuleerde planten aan hun dieren geven. Campina zit in slechte papieren: in maart moesten de firma bekend maken dat de bedrijfsresultaten gehalveerd zijn, terwijl een fusie met het Deens-Zweedse Arla afsprong. Einde vorig jaar had het bedrijf ook te maken met sociale onrust.

Toontje Hendriks, het Nederlands-Belgische bedrijf dat in het schandaal genoemd is, kwam al in opspraak. Zo is het één van de leveranciers van de Geelse varkensboer Verschueren, die onlangs voor de rechtbank kwam omdat hij allerlei afval door zijn voer mengde.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees