,,Orgeldraaien, dat is mijn leven''

Seraphin Weiss is Belgisch kampioen orgeldraaien

EIZERINGEN - Achttien orgelmannen en één orgelvrouw toverden gisteren de meest spectaculaire klanken uit hun instrumenten op het kerkplein van Eizeringen. Voor het derde jaar op rij werd hier het Belgisch kampioenschap draaiorgel beslist. De eer was weggelegd voor Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw, een gedreven man in het vak die zowel in binnen- als buitenland graag evenementen opluistert met zijn handdraaiorgel.

Het kleine Eizeringen baadde gisteren in een vrolijke kermissfeer van weleer, toen draaiorgels nog voor de sfeer zorgden en nog niet overstemd raakten door moderne geluidsinstallaties. Het einde van de hoogmis in het parochiekerkje was meteen het teken om de orgels op gang te draaien. De streekbieren, frietjes en ijsjes gingen hierop vlotjes over de toonbank.

Opnieuw kozen heel wat gezinnen met kinderen het kampioenschap draaiorgel uit voor een gezellig uitstapje. Een jury van kenners had het moeilijk om onder de negentien deelnemers, allen met opgepoetst draaiorgel en in aangepaste outfit, een nieuwe Belgische kampioen aan te duiden. Ze beoordeelden zowel het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Vrolijk

De eer was uiteindelijk weggelegd voor Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw. Hij bespeelde een antiek handdraaiorgeltje, een 44-toets Gavioloi-orgeltje, van 1866. De jury had woorden van lof over de kwaliteit van de klank, ondanks de ouderdom van het instrument.

,,Het was de eerste keer dat ik deelnam aan het Belgisch kampioenschap'', vertelt een tevreden Seraphin Weiss. ,,Orgeldraaien is een passie. Ik ga vaak met mijn orgel naar evenementen in binnen- en buitenland. Ik hou gewoon van de klank en de sfeer die orgels oproepen. Je kan mensen met een draaiorgel echt vrolijk maken.''

De Vrienden van de Draaiorgels reikten gisteren niet minder dan vijftien prijzen uit, zodat het niet alleen voor Seraphin Weiss feest was.

,,Alles is begonnen met Geert Hoste, de bekende humorist en zelf een fervent liefhebber van draaiorgels'', verklaart organisator Yves Panneels. ,,Hij wilde met een Belgisch kampioenschap en een wisselbeker die zijn naam draagt graag het instrument terug opwaarderen.'' Geert Hoste moest deze derde editie jammer genoeg missen wegens andere verplichtingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio