Brug-tunnel voor veiliger kruispunt

ZONHOVEN - Het kruispunt van de Engestegenseweg in Zonhoven met de N74 (Omleidingsweg of Noord-Zuidverbinding) ondergaat een drastische wijziging. Een brug, met gedeeltelijke ondertunneling, moet voor meer veiligheid zorgen.

Uit een studie blijkt dat op het kruispunt Engstegenseweg-N74 tussen januari 2001 en november 2004 niet minder dan 19 letselongevallen gebeurden. Door de hoge snelheid gaat het vaak om zware ongevallen. Volgens gemeenteraadslid Sven Lieten (SP.A) gebeurden de ongevallen meestal op dezelfde manier: ,,Automobilisten slaan links af en zien het tegemoetkomend verkeer van voertuigen, fietsers en voetgangers veel te laat.''

Een provinciale commissie van de Administratie Wegen en Verkeer heeft haar goedkeuring gegeven aan een plan dat de N74 op het kruispunt gedeeltelijk verhoogt en de Engstegenseweg gedeeltelijk verlaagt. Het verkeer van de beide wegen kruist elkaar op die manier ondergronds.

De fietspaden naast de Engstegenseweg worden nauwelijks verlaagd om het comfort van de fietser te garanderen. Autoverkeer komt wel iets lager om de doortocht van lichte vrachtwagens mogelijk te maken. Er komen geluidsschilden ter hoogte van de brug-tunnel. De kostprijs van de werken wordt geraamd op 3,455 miljoen euro. De werken vangen eind 2007, begin 2008 aan. (MVZ)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio