Strafproces tegen ex-schepen André Gantman is nakend

ANTWERPEN - De Antwerpse raadkamer beslist volgende week over het lot van André Gantman (53), de gewezen Antwerpse VLD-schepen voor Personeelszaken.

Het parket wil Gantman voor de correctionele rechtbank vervolgen wegens witwassen en fiscale fraude.

André Gantman kreeg als advocaat van zijn cliënt Tsvi Rosenfeld (77), eigenaar van rederij ABC Containerline, 1,4 miljoen dollar bestemd voor lobbywerk bij de Vlaamse regering.

Als raadsman van Rosenfeld drong Gantman destijds bij de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) aan op een uitstel van afbetaling van de miljardenleningen die ABC bij de Belgische Staat had lopen. Zo beweerde Gantman in 1992 bij de NMKN dat de noodlijdende rederij zou worden verkocht aan de Amerikaanse firma Blonder International, maar achteraf bleek ,,zakenman'' Gary Blonder een ordinaire oplichter te zijn.

Toen op 6 april 1996 ABC Containerline failliet ging, kreeg de NMKN een zware factuur voorgeschoteld: een verlies van 3,9 miljard oude franken aan krediet- en renteachterstallen. De andere schuldeisers van ABC brachten de put op zes miljard frank.

Tsvi Rosenfeld vertelde aan de speurders dat hij van 1993 tot 1996 via cheques aan toonder in totaal 1,4 miljoen dollar overhandigde aan André Gantman. Volgens hem ging het om smeergeld om politici in het ABC-dossier gunstig te stemmen. Gantman zelf zegt dat het om erelonen gaat die hij parkeerde op een geheime rekening in Zwitserland.

Het schandaal kostte Gantman zijn relatie, zijn job en zijn politieke carrière. Inmiddels is hij weer actief als advocaat aan de Antwerpse balie.

Na acht jaar onderzoek is het strafdossier compleet. Op woensdag 12 januari beslist de raadkamer of Gantman en Rosenfeld moeten terechtstaan tijdens een openbaar strafproces.

(JCV)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio