OVERZICHT. De tentakels van D'Onofrio

Als Anderlecht een beroep gaat doen op Luciano D'Onofrio dan opent dat vele deuren. De Italiaanse mijnwerkerszoon uit Luik heeft een netwerk over heel Europa. Een overzicht.1. Italië

Luciano begon zijn carrière in de bestuurskamers als assistent-manager bij Inter Milaan, maar als spelersmakelaar bracht hij ook Christophe Dugarry naar AC Milan. Hij heeft nog altijd een goeie band met Adriano Galliani, de ondervoorzitter van de Rossoneri. Zo bracht hij Onyewu nog naar Milan. De opmerkelijkste transfers van D'Onofrio waren evenwel Zidane van Bordeaux naar Juventus en Henry van Monaco naar Juve. Of die van Alen Boksic naar Lazio.

2. Spanje

Door de toptransfer is Zinedine Zidane een persoonlijke vriend van Luciano. Zizou is momenteel sportief raadgever bij Real Madrid. Via de jeugdacademie van Standard zette Luciano in het Luikse een samenwerking op met Real.

3. Frankrijk

De jeugdacademie van Standard heet Académie Robert Louis Dreyfus. Samen met de Franse voormalige baas van Adidas nam Luciano ooit Standard over. Dreyfus was tevens de sterke man bij Olympique Marseille. Zo regelde Luciano de overgang van Didier Deschamps van Marseille naar Juventus. Ook bij een club als Bordeaux is Luciano thuis en Mbokani trok van Standard naar Monaco.

4. Portugal

Portugal is een thuisbasis voor Luciano. Als rechterhand van Porto-voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa hielp D'Onofrio Porto in 1987 aan de Beker der Landskampioenen met topspelers als Madjer. Deze zomer zou Luciano nog invloed hebben gehad op de transfers van Defour naar Porto en Witsel naar Benfica. En vergeet goeie vriend Sérgio Conceição niet.

5. De Balkan

In 1987 haalde D'Onofrio de Kroatische coach Tomislav Ivic, legendarisch bij Hajduk Split, naar Porto en opende daarmee de deuren naar ex-Joegoslavië. Zo bracht Ivic hem in contact met een topper als Alen Boksic. Bij Standard haalde Lucien ooit Balkanvedettes als Rapaic en Prosinecki naar Sclessin.

6. De voormalige Sovjet-Unie

Toen Valeri Lobanovski, de legendarische coach van Dinamo Kiev, kwam scouten bij Porto ontstond er een goeie vriendschap met D'Onofrio. Ook na de dood van Lobanovski bleven de deuren naar de landen van de voormalige Sovjet-Unie open.

7. Engeland

Het Engels van D'Onofrio is niet zo goed, maar sinds de recordtransfer van Marouane Fellaini van Standard naar Everton heeft hij goeie banden met Evertonmanager David Moyes. Via de contacten van D'Onofrio kwam Jovanovic vorig jaar bij Liverpool terecht.

8. Griekenland

Luciano's vriend Sérgio Conceição was een tijd aan de slag als technisch directeur van PAOK Saloniki.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.