Oorlog tegen terreur verrijkt topmanagers

Of de oorlog tegen de terreur van de Amerikaanse president George W. Bush al iets heeft bereikt, staat nog ter discussie. Maar zeker is dat de topmanagers in de Amerikaanse defensie- en militaire industrie fortuinen verdienen aan die oorlog.

De premies van de topmanagers van die bedrijven zijn verdubbeld tot gemiddeld 5,6 miljoen euro. Sinds 9/11 zouden ze bijna 1 miljard dollar hebben bijverdiend. Overal in het Amerikaanse bedrijfsleven stijgen de lonen van de managers, maar die stijging is veel groter in de wapenindustrie. Dat is te danken aan de zeer winstgevende contracten die zij nu kunnen afsluiten met de Amerikaanse regering.

Het zijn niet alleen de bazen van wapenfabrieken die het geld binnenrijven. De oliebonzen doen het ook uitstekend. Maar de grote baas van een medisch bedrijf slaat alle records: zijn inkomen steeg de voorbije vier jaar met 1.134 procent. Zijn bedrijf Health Net staat in voor de gezondheidszorg van de Amerikaanse militairen.

Die fraaie inkomsten zorgen voor gemor bij de minder gefortuneerde Amerikanen. Want die topmanagers profiteren van overheidscontracten die betaald worden met belastinggeld.

(PJ)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees