Zalm ziet fout in en verontschuldigt zich uitgebreid

Nederlandse minister van Financiën zet aan tot fraude

Nederlandse minister van Financiën zet aan tot fraude

Gerrit Zalm: in zijn enthousiasme van het campagnevoeren zijn doel voorbijgeschoten. Foto: © REUTERS

De anders zo plichtbewuste Nederlandse burgers zijn alweer een zekerheid kwijt. Eergisteren hoorden ze hun minister van Financiën Gerrit Zalm ervoor pleiten een gemeentetaks gewoon niet te betalen als ze die te hoog vonden. Gisteren kroop Zalm door het stof om zich te verontschuldigen.

Wij dachten dat alleen onze rebelse senator Jean-Marie De Decker (VLD) tot het uiterste durfde te gaan door te pleiten tegen snelheidsbeperkingen. Wel nee. Uitgerekend de keurige, maar even liberale Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm vroeg zijn medeburgers hun belastingen niet te betalen. Dat is niets minder dan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Zalm riep de Nederlanders op de zogeheten onroerende zaakbelasting (OZB) aan hun gemeente niet te betalen als ze vinden dat de tarieven van hun gemeente te hoog zijn. Zalm verzekerde de Nederlandse burgers op de televisie zelfs dat ze niet bang moeten zijn voor eventuele boetes, omdat het de gemeenten waren die in strijd met de wet handelden. De populaire krant De Telegraaf juichte ,,zijn spierballentaal tegen de grijpgrage gemeenten'' toe. Maar de duidelijk onthutste redacteur van het al even keurige NRC Handelsblad vergeleek de uitspraak al met de surrealistische schilderijen van de Belgische schilder René Magritte.

Nooit gezien

Zalm deed zijn uitspraak in het vuur van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Meteen stak een storm van protest op in Nederland. Uiteraard waren vooral de gemeentebesturen in alle staten. Zalm had berekend dat 62 gemeenten te hoge OZB-tarieven vroegen dan wettelijk toegelaten. Hij noemde al die 62 ,,illegale'' gemeenten met naam en toenaam, van AA en Hunze tot Zevenhuizen over Tytsjersteradiel. Achteraf bleek dat zijn medewerkers een rekenfoutje hadden gemaakt en dat er slechts zeven gemeenten waren.

Oppositieleider Wouter Bos van de Partij van de Arbeid was ,,verbijsterd'' dat de minister op basis van foute cijfers zulke verregaande uitspraken deed. De schepen van Castricum, Van Gosliga, schreeuwde het uit: ,,Niet een minister maar een rechter bepaalt of iets tegen de wet is.'' De schepen van Wormerland, Roos, was ,,op zijn zachtst gezegd overvallen'' door de anarchistische uitspraak van de minister.

Ontslag vermeden

De Nederlandse gemeentebesturen hebben het zo al steeds lastiger. De overheid stopt hen steeds meer taken toe, maar zelfs krijgen ze minder en minder te zeggen. Na lang aandringen mochten ze hun OZB-tarieven met twee procent verhogen. De partij van Zalm is altijd al tegen de OZB geweest en de verhoging werkte als een rode lap voor de stier. De christendemocratische coalitiepartner in de regering vond dat Zalm zijn uitspraak moet herroepen. Maar de CDA-fractievoorzitter Verhagen toonde zich vergevingsgezind. ,,Zalm is in het enthousiasme van het campagnevoeren zijn doel voorbijgeschoten'', zei Verhagen.

Gisteren boog minister Zalm diep in het stof. Hij verontschuldigde zich uitvoerig op de televisie. ,,Het was een uitglijder. Ik had een te grote broek. Ik trek het boetekleed aan. Ik heb de plank misgeslagen'', waarmee hij zowat alle zegswijzen en uitdrukkingen uit het woordenboek had gebruikt. Daarmee kon Zalm nipt zijn ontslag vermijden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees