,,Ivan valt mee, maar het is toch spannend''

Vlamingen vast in Cuba door orkaan

Vlamingen vast in Cuba door orkaan

Foto: © EPA

,,Spannend!'' Zo ervaarden een groep Gentenaars Ivan, de gevaarlijkste orkaan in jaren die gisteren Cuba aandeed en tot nog toe aan ruim zestig mensen het leven kostte. Cuba evacueerde een miljoen inwoners, maar ontsnapte nipt aan de grootste ellende. ,,Het kan wel dat we hier nog een tijd vast zitten'', zegt Paul Van Heddeghem.

Gentenaar Paul Van Heddeghem (51), technicus bij Electrabel, werd zondag samen met zijn reisgezellen van het dansgezelschap Lágrimas Negras in allerijl geëvacueerd naar een ander hotel op Cuba. ,,Hiervoor moesten we een extra ritje over de niet zo vlotte wegen van Cuba maken. Vervelend, maar nu zijn we wel ondergebracht in een vijfsterrenhotel waar we veilig zijn voor de orkaan.''

Op Cuba zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen geëvacueerd. De schrik voor Ivan was terecht. Het gaat om een van de sterkste orkanen in 50 jaar en snelheden van 260 km per uur zijn geen uitzondering. Op zijn weg naar Cuba heeft Ivan al 60 tot 70 mensen gedood. Gelukkig voor de Cubanen is de orkaan iets van zijn route afgeweken en is de menselijke schade meegevallen. Behalve de schrik voor een vloedgolf die in het westen nog dijken zou kunnen doorbreken, kan Cuba opgelucht ademhalen.

Eventjes maar, want de economische schade is enorm. Huizen zijn beschadigd, bomen ontworteld, verkeerslichten neergeslagen. Velen moesten vluchten naar het dak van hun huis, omdat straten onder water stonden. Auto's dreven voorbij de ramen van de tweede verdieping. Ook de tabaksindustrie is geruïneerd. In 2002 zorgden twee kleinere orkanen al voor 40 miljoen dollar schade aan de Cubaanse tabaksindustrie.

Overleven op cocktails

De langzaam voortbewegende Ivan is nog niet uitgeraasd. Momenteel houden Lousiana en Florida zich klaar. Honderden vissersdorpjes zijn al geëvacueerd.

,,Eigenlijk is het best spannend'', laat Paul Van Heddeghem weten. ,,De beelden die je normaal op tv te zien krijgt, maken wij echt mee en dat is heel wat anders. Misschien moeten we hier nog een tijdje blijven, maar dat is geen ramp, want we overleven hier op mojito's. (lacht) Maar erg lang hoeft het niet te duren, want ik heb net van het thuisfront vernomen dat ik weer grootvader ben geworden. En als ik al die tijd dat we vast zitten nog rondjes moet betalen'' (WH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees