Dehaene vangt 79.000 euro bij InBev

Dehaene vangt 79.000 euro bij InBev

Foto: © MARC HERREMANS -VUM

Voor zijn werk in de raad van bestuur van Inbev kreeg Jean-Luc Dehaene vorig jaar 79.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag 2005 van de Belgisch-Braziliaanse biergroep. Dehaene is een van de veertien leden van de raad. Ieder lid krijgt voor het bijwonen van tien vergaderingen een basisvergoeding van 67.000 euro bruto. Voor iedere extra vergadering die wordt bijgewoond strijken de leden 1.500 euro op.

Daarbovenop kreeg hij ook nog eens 9.364 opties van InBev. Die hebben een uitoefenprijs van 27,08 euro en komen over drie jaar vrij. Dat betekent dat de voormalige eerste minister dan aandelen mag kopen tegen 27,08 euro, ook al ligt de koers hoger.

Ondertussen komt de oud-premier steeds meer onder druk om te reageren op de herstructureringsplannen van InBev. Zowel de vakbonden als premier Guy Verhofstadt (VLD) roepen hem op niet langer afzijdig te blijven. InBev wil in West-Europa honderden banen schrappen door de dalende biermarkt. In België zouden zo'n driehonderd banen bedreigd zijn.

,,Maar tot nu toe houdt hij zich afzijdig", zegt ACV-secretaris Luc Gysemberg in de krant De Tijd . ,,We weten dat hij de reorganisaties niet kan keren, maar het personeel zou graag duidelijkheid krijgen over zijn rol als lid van de raad van bestuur. Als politicus met een ACW-verleden is het toch logisch dat hij reageert."

(FPE)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees