,,Proces om tot een voorstelling te komen is belangrijker dan het resultaat''

Caritas gaat helden achterna

MELLE/ GENT - Helden achterna, zo heet het toneelstuk dat vier Kortrijkse studenten, plus zes patiënten en twee medewerkers van psychiatrisch centrum Caritas op 31maart, 1 en 2 april in de feestzaal van de instelling opvoeren. Het stuk is een productie van de Gentse theatergroep Larf en was zowel voor regisseur Inge Goddijn, als haar spelers een unieke en uitdagende belevenis.

Theater Larf, met thuisbasis aan de Gentse Martelaarslaan, streeft er al sinds 2002 naar om voorstellingen te maken voor en met kinderen en jongeren die ,,een extra dimensie in zich dragen''.

,,Wij trachten professioneel theater te brengen met aandacht voor groepen die in het culturele circuit als anders omschreven worden'', zegt Inge Goddijn. ,,Hierbij is het proces om tot een voorstelling te komen vaak zelfs belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.''

In juni 2004 creëerde Larf de voorstelling Wat het is , waarbij het gezelschap samenwerkte met Poco Loco, een aanloophuis voor mensen met een psychiatrische/psychologische problematiek. Daarin vertelden zeven mensen met een psychiatrische problematiek hoe het is om te zijn en te leven zoals zij zijn en leven.

Helden achterna gaat nog een stap verder en zet patiënten uit de Caritas-buitenhuizen De Wadi en De Nieuwe Horizon samen op scène met vier laatstejaars uit het Koninklijk Atheneum van Kortrijk.

,,De voorstelling groeide uit een langzaam aftasten van elkaar. Het begon met brieven schrijven naar elkaar en het uitwisselen van hun dromen, verlangens, hun helden en angsten. Deze brieven vormden het basismateriaal voor de tekst én de gezamenlijke improvisatiescènes.''

Verder studeren

Het eindresultaat is een voorstelling waarin verschillende personages samenkomen en de toeschouwer meevoeren in hun wereldje waarin ze hun held of heldin opwachten of trachten te evenaren. Met dit grote verschil: de jongeren spelen een rol, de Caritas-mensen in de eerste plaats zichzelf.

En alle acteurs beleefden daar deugd aan. ,,Ik ben blij nog eens op scène te mogen staan'', vertelt Geert, een van de Caritas-mensen.

Studentes Siska en Lisa hebben via het project nieuwe vrienden gemaakt en een beter inzicht gekregen in de psychiatrie. ,,Wij denken er allebei heel sterk over na om in deze sector verder te studeren'', zeggen ze.

Allemaal zijn ze er van overtuigd dat ze een voorstelling op de planken hebben gezet waar een breed publiek duidelijk wat aan heeft. Om die reden zette de instelling dolgraag haar deuren nog eens open voor al wie geïnteresseerd is.

Helden achterna, op 31 maart, 1 en 2 april, telkens om 20 uur, op zondag 2 april is er een namiddagvoorstelling om 15 uur. Kaarten: 8 euro, reserveren op tel. 09-252.16.45.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio