5 voor 12 voor pensioenbonus

Als de regering niet snel een beslissing neemt over de pensioenbonus, dreigen eind 2012 massaal veel werknemers en zelfstandigen vervroegd met pensioen te gaan. Als ze dat niet doen, lopen ze pakken geld mis.

De pensioenbonus is in 2007 ingevoerd in het kader van het generatiepact, met als doel werknemers en zelfstandigen langer aan de slag te houden. De maatregel loopt af op 1 januari 2013. Wie daarna met pensioen gaat, krijgt de bonus niet, tenzij de maatregel verlengd wordt. Maar daarover raakt maar niets beslist, klaagt de ombudsman voor pensioenen aan.

'Het is vijf voor twaalf', zegt Tony Van der Steen. 'De pensioenbonus loopt tot eind 2012. Als die maatregel niet dringend verlengd wordt, dreigen veel mensen het zekere voor het onzekere te nemen en in december 2012 met pensioen te gaan om de bonus niet mis te lopen.' De beslissing moet nog dit jaar genomen worden, zegt Van der Steen. Want wie met pensioen gaat, vraagt dat een jaar vooraf aan.

De maatregel geldt voor werknemers en zelfstandigen. Als zij na hun 62ste doorwerken, wordt hun pensioen verhoogd met 2,16 euro per bijkomende werkdag, tot ze een volle loopbaan bereikt hebben. Wie dat tot zijn 65ste volhoudt, krijgt volgens Van der Steen 168 euro pensioen per maand extra. Dat is dus 2.016 euro per jaar. Wie nog vijftien jaar van zijn pensioen geniet, heeft dus meer dan 30.000 euro extra. Een pak geld dat niemand wil laten liggen.

Niemand kent voordeel

'Minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) heeft daar een studie over besteld', zegt zijn woordvoerder. 'De minister is voor de maatregel, omdat hij liever mensen stimuleert om langer te werken dan ze te straffen als ze korter werken. Maar eerst moeten we zien of de maatregel wel effect heeft.'

Ombudsman Van der Steen zegt dat de maatregel moeilijk effect kan hebben, als niemand hem kent: 'Wie 55 wordt, krijgt van de pensioendienst een berekening hoe groot zijn pensioen zal zijn. De pensioenbonus staat daar niet in vermeld, omdat ook de pensioendienst niet weet of de maatregel nog bestaat na 2012. Ook daarom is het belangrijk daar duidelijkheid over te scheppen door een beslissing te nemen.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees