VLD'er André Gantman naar strafrechter in scheepsfraudezaak

Smeergeld nooit hardgemaakt

ANTWERPEN - De gewezen Antwerpse VLD-schepen voor Personeels- zaken André Gantman moet voor de correctionele rechtbank verschijnen voor zijn rol in de fraude rond de in 1996 failliet verklaarde rederij ABC Containerline. Dat besliste gisteren de raadkamer in Antwerpen. Gantman wordt vervolgd voor misbruik van vertrouwen en witwassen. Hij belandde in 2000 tijdens het onderzoek enkele maanden in de cel. Dat aan Vlaamse politici smeergeld zou zijn betaald om ABC Containerline te redden, is nooit hardgemaakt.

Samen met André Gantman verwees de Antwerpse raadkamer woensdag ook reder en ABC Containerline-eigenaar Tsvi Rosenfeld, de ex-echtgenote van Gantman, Jeanette V., en toenmalig financieel directeur Eric G. en operations manager Johannes F. van ABC Containerline naar de strafrechter. Bij het faillissement van rederij ABC Containerline in 1996 bedroeg de schuldenput zes miljard oude Belgische franken. De belangrijkste schuldeiser was de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN), de overheidsbank die scheepskredieten verstrekte.

André Gantman was destijds de advocaat van Rosenfeld en ABC Containerline. Tijdens het onderzoek naar het frauduleus faillissement van ABC Containerline botsten de speurders op een aantal cheques aan toonder die Rosenfeld aan André Gantman had gegeven, goed voor 54 miljoen frank (1,34 miljoen euro). Gantman werd op 20 maart 2000 aangehouden op verdenking van mededaderschap aan bedrieglijke bankbreuk en zat ruim twee maanden achter de tralies. Hij moest ontslag nemen als schepen van Personeelszaken in Antwerpen en stopte ook met zijn advocatenkantoor. Hij is nu aan de slag als algemeen directeur van een bedrijf.

,,Ik geef geen commentaar op mijn verwijzing. Er zijn geijkte plaatsen waar hierover zal worden gedebatteerd. Processen worden mijn inziens teveel buiten de rechtszaal gevoerd. Ik ben trouwens de slechtst geplaatste persoon om enige juridische argumenten te laten gelden in mijn eigen dossier. Je kan nooit objectief zijn in je eigen zaak'', reageerde André Gantman gisteren.

Het politieke luik in de fraudezaak is nooit voluit onderzocht. Het Vlaamse parlement installeerde in mei 2000 wel een onderzoekscommissie over de toekenning en de aanwending van de ,,goedkope'' scheepskredieten. Volgens Tsvi Rosenfeld moest Gantman met het geld invloedrijke politici benaderen om het zieltogende ABC Containerline in leven te houden. Vier jaar lang liet de NMKN aanmodderen. Zo hield Gantman in 1992 de NMKN voor dat de noodlijdende rederij zou verkocht worden aan de Amerikaanse firma Blonder International. Achteraf bleek dat ,,zakenman'' Gary Blonder een simpele schroothandelaar en oplichter was. Iets wat door de media vrij eenvoudig aan het licht werd gebracht.

Erelonen

André Gantman bekende uiteindelijk dat hij van Rosenfeld geld kreeg, maar beweert dat het om erelonen gaat. Hij versaste de cheques via een tussenpersoon naar Zwitserland om zijn geheim spaarpotje uit handen van de Belgische fiscus te houden. Na zijn aanhouding maakte hij al ruim 40 miljoen frank van die Zwitserse rekening over naar de Deposito- en Consignatiekas. Het geld blijft daar staan tot een einduitspraak.

Het strafproces kan nog wel een tijdje op zich laten wachten want tegen de verwijzing is nog beroep en Cassatie mogelijk. Opvallend is dat de in 1998 ontslagen NMKN-topman Désiré V.D.S. niet meer op de lijst van het parket staat. Hij kreeg destijds als ,,fiscaal consultant'' van Rosenfeld 12,5 miljoen frank op een Luxemburgse rekening. Ook naar de Amerikaanse oplichter Gary Blonder, die 9 miljoen frank incasseerde van Rosenfeld, werd geen verder onderzoek verricht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio