,,Dan zeggen ze dat wij geweldenaars zijn...''

Amerikaanse veiligheidsagent over zijn relletje met hoofd Belgisch protocol

Amerikaanse veiligheidsagent over zijn relletje met hoofd Belgisch protocol

Foto: vrt

Het akkefietje tussen de Amerikaanse veiligheidsagent en een Belgische official tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister Condoleezza Rice op Zaventem vorige dinsdag heeft een internetstaartje gekregen. Op een weblog - een soort dagboek/forum op het net - heeft de special agent in geuren en kleuren zijn versie van het verhaal uit de doeken gedaan. Hij heeft geen spijt, al besefte hij niet tegen wie hij het had.

Het was niet om het even wie die de Amerikaanse veiligheidsman - een agent van de dienst Diplomatic Security, niet de (ruwere) Secret Service - terecht wees toen die in al zijn breedte de Belgische journalisten weigerde door te laten om een foto te maken van Condoleezza Rice. De camera's registreerden hoe de dappere Belg het Amerikaanse blokje beton-met-de-zonnebril in het oor krijste dat dit ,,zijn land'' was en dat hij ,,hier niks te zeggen had''.

Die man dus, die de eer des vaderlands en de bescherming van de persvrijheid op zich nam, heet Patrick Vercauteren Drubbel. Hij is niet zomaar iemand, maar gewezen ambassadeur voor België in Luxemburg en tegenwoordig hoofd van het Protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De hoogste diplomaat in rang in ons land, eigenlijk.

Amerikaans geweld

Het scheelde niks of het hoofd van het protocol had de Amerikaan een tik gegeven omdat die maar bleef grijnzen. ,,Dat had hij ook niet moeten proberen'', zegt de special agent op een blog op het internet. ,,Hij begon me te duwen. Dat is het moment waarop een agent van de veiligheidsdienst hem onmiddellijk tegen de grond zou hengsten. Maar ik had door dat die kerel ( this guy ) waarschijnlijk belangrijk zou kunnen zijn, dus heb ik maar gewaarschuwd dat hij dat geduw moest achterwege laten. Mocht ik in de Verenigde Staten zijn geweest, ik zou hem gearresteerd hebben. Maar in België mag je klaarblijkelijk iemand aanvallen en beledigen, rechtstreeks op televisie. En dan zeggen ze dat wij, de Amerikanen, de geweldenaars zijn...''

DuitsBelgië

Onmiddellijk na het incident was hij het al vergeten, zegt de veiligheidsagent. ,,Het was niet de eerste keer dat iemand tegen me schreeuwt. Ik doe deze job al een tijdje, dan leer je ermee omgaan. Pas achteraf hoorde ik wie hij was. Interessant. Dus dat was Belgiës hoogste diplomaat in rang. Vreemde manier van diplomatie voeren, hebben ze hier. Duwen en schreeuwen.'' En hij voegt eraan toe. ,, Nicht war '' om het geheel een ranzig nazi-randje mee te geven. ,,Duits is toch een van de officiële talen in België'', schreef hij.

Wie is die veiligheidsagent, die zich op de blog ,,DS Special Agent'' noemt - DS staat meer dan waarschijnlijk voor Diplomatic Security? Een paar items verder op de website geeft hij zich meer bloot. Hij is 35 jaar en woont al een paar jaar in een gemeente rond Brussel. Hij heeft het hier best naar zijn zin, zegt hij. En: ,,I like Belgian beer.'' Ons bier vindt hij best te pruimen.

Chocoladepoedels

Volgens Luc Van Braekel, op wiens blog lvb.net het verhaal gepost is, is er geen twijfel mogelijk dat het de special agent zelf is die zijn versie van het verhaal neerschreef. Er waren te veel details die klopten en het IP-adres - de unieke cijfercombinatie die elke internetverbinding krijgt toegewezen - leidde naar een state.gov -adres. Alleen officiële Amerikaanse instanties hebben daar toegang tot.

Het incident heeft intussen ook school gemaakt in de Verenigde Staten zelf. Het filmpje dat het VTM-nieuws over het incident op zijn website plaatste, was bijzonder succesvol in Amerika. Onder meer op de pro-Bush-site LittleGreenfootballs.com hebben ze flink gelachen met wat zij de chocoladepoedels noemen. De Belgen zijn in de ogen van Bush-aanhangers na ons Irak-standpunt (dat we niet deelden met de Amerikanen) niet meer dan schoothondjes van de Fransen die weliswaar een aardig stukje chocolade kunnen bereiden.

Een dag na het opstootje heeft de Amerikaanse ambassadeur in België Tom C. Korologos Patrick Vercauteren Drubbel officieel de excuses van zijn land aangeboden voor het botte gedrag van de veiligheidsagent.

Het incident is een van de redenen waarom de Amerikaanse veiligheidsdiensten bijzonder zenuwachtig doen over het bezoek van George W. Bush nu zondag, maandag, dinsdag en woensdag aan ons land. De DS Special Agent laat in dat verband nog weten: ,,Dan zal ik óók van dienst zijn op de luchthaven.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees