Bosnisch-Servisch leger beschermt oorlogsmisdadiger

Srebrenica-killer Mladic ongrijpbaar voor Navo

Srebrenica-killer Mladic ongrijpbaar voor Navo

Mladic kan bij de bevolking op heel wat steun rekenen, ook al wekt dat de toorn van Europa op. Foto: © EPA

De Navo-troepen in Bosnië hebben al verschillende keren commando-acties uitgevoerd om de Servische ex-generaal en oorlogsmisdadiger Ratko Mladic op te pakken. Maar telkens is hij hen te slim af. Nochtans verbergt Mladic zich vlak onder hun ogen.
Volgens de Britse krant The Times wordt hij actief beschermd door het Bosnisch-Servische leger. Dat is helemaal in strijd met de vredesakkoorden.

Mladic was de man die de Nederlandse blauwhelmen in het Bosnische Srebrenica vernederde, om daarna een glaasje champagne te drinken met een getraumatiseerde Nederlandse commandant Karremans. Daarna moordden zijn soldaten voor het oog van de camera's 7.500 moslimjongens en -mannen uit.

De Navo weet dat Mladic geregeld onderduikt in zijn oude hoofdkwartier in Han Pijesak, amper dertig kilometer van Sarajevo. Daar bevindt zich een enorm bunkercomplex uit de communistische tijd. Het complex heeft onderaardse gangen die leiden naar de dichte bossen van Bosnië. Daar gaat Mladic met zijn oude maten dikwijls op jacht. Hij kent de bossen op zijn duimpje. Telkens de Navo-commando's zijn bunker overvallen, lijkt hij in rook opgegaan.

Precies vanuit dat bunkercomplex belegerde Ratko Mladic gedurende drie lange jaren de hoofdstad Sarajevo. Door hem keerde Europa terug naar de barbarij. Zo gaf hij het bevel om in het wilde weg marktpleintjes en straten te bombarderen.

,,Welverdiend'' pensioen

Al sinds 1996 wordt Mladic gezocht als oorlogsmisdadiger. Na de burgeroorlog in Bosnië vluchtte hij naar Servië. Daar werd hij beschermd door dictator Milosevic. Ook nadat die van de macht werd verdreven en naar het oorlogstribunaal in den Haag werd gestuurd, bleef Mladic ongemoeid. Hij bestond het zelfs om op zijn gemak naar het voetbal te gaan. Of hij zakte door in de chique restaurants van Belgrado, waar de maffiabazen hun geld verbrassen. Ondertussen zinkt de Servische bevolking weg in armoede. Toch blijft Mladic voor de gewone Serviërs een echte oorlogsheld. Dat verklaart waarom hij tot in februari 2002 van het Servische leger zijn generaalssoldij bleef ontvangen. Sindsdien trekt hij een ,,welverdiend" pensioen van 182 euro.Toch voelt hij zich nu veiliger in Bosnië, althans in het Servische deel. Daar kan hij rekenen op de omerta van de arme dorpelingen in de kleine Servische bergdorpjes. En dat maakt het de Navo zo enorm moeilijk om informatie in te winnen over waar hij uithangt. Dat is trouwens ook de reden waarom de voormalige Servisch-Bosnische president Radovan Karadzic nog altijd vrij rondloopt. Karadzic en Mladic waren twee handen op een buik. Zij kunnen onvoorwaardelijk rekenen op de trouw van de gewone Serviërs. Zelfs wanneer de Amerikanen een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd hebben gezet. Zelfs wanneer het verbergen van de twee gangsters in het nadeel van de Servische bevolking is. Want zolang Karadzic en Mladic vrij rondlopen, zullen Servië en het Servische deel van Bosnië paria's blijven in Europa.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees