,,Geef ons die mooie wereld terug''

Eerste Afrikaanse vrouw krijgt Nobelprijs voor de Vrede

 Eerste Afrikaanse vrouw krijgt Nobelprijs voor de Vrede

,,We moeten de strijd aanbinden tegen corruptie en geweld jegens vrouwen en kinderen'', zei Wangari Maathai tijdens haar speech in Oslo. Foto: © REUTERS

Als eerste Afrikaanse vrouw heeft Wangari Maathai vrijdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. De Keniase krijgt hem voor haar strijd tegen de ontbossing en voor haar onverdroten inzet voor democratie en vrouwenrechten.
,,Als we het milieu niet beschermen, zal de vrede voor altijd in gevaar blijven'', zei ze tijdens de uitreiking.

Wangari Maathai (64) is al haar hele leven een buitenbeentje. Ze kon studeren, wat niet voor iedereen in haar dorp, en zeker niet voor meisjes, was weggelegd. Maathai kon zelfs in de VS studeren waar ze een universitair diploma haalde. Ze studeerde vervolgens veeartsenijkunde aan de universiteit van Nairobi, wat haar door de docenten en haar mannelijke collega-studenten niet werd gegund. Maathai zette door en werd uiteindelijk hoofd van de afdeling veeartsenijkunde. Ze was daarmee de allereerste vrouw die aan de universiteit een afdeling mocht leiden.

,,Mijn vrouw is te slim''

De echtgenoot van Wangari Maathai werd parlementslid, zij ging zich steeds meer bezighouden met de rechten van de armen en de milieubewegingen. In 1980 liep haar man van haar weg. Hij vond dat ze te slim was, te veel had gestudeerd, te koppig was en zich te veel bezighield met zaken die eigenlijk voor mannen waren weggelegd.

Wangri Maathai werd voorzitster van de Vrouwenbeweging in Kenya en ze richtte de Green Belt Movement op, een milieubeweging en -partij die het vooral opneemt voor de herbebossing van het land. Voor elke honderd bomen die in Kenya worden gekapt, worden er slechts negen nieuwe geplant. Dat leidt onvermijdelijk tot bodemerosie, met alle gevolgen vandien.

Maathai organiseerde protestacties en in 1991 werd ze in de gevangenis gegooid. Een briefschrijfactie van Amnesty International kon haar vrij krijgen. Tijdens een boomplantactie in 1999 werden ze aangevallen en raakte ze gewond aan het hoofd.

Wangri Maathai wilde meedoen aan de parlements- en presidentsverkiezingen maar haar kandidatuur werd zeven jaar lang geweigerd, zonder opgaaf van reden. In 2002 lukte het haar eindelijk wel. Sinds januari 2003 is ze in Kenya minister van Leefmilieu en Natuurbehoud.

Vrijdag, tijdens de uitreiking van de Nobelprijs, voerde ze het woord voor een zaal met duizend genodigden. ,,We moeten de strijd aanbinden tegen corruptie en geweld jegens vrouwen en kinderen, we moeten aids en malaria de wereld uit helpen. We moeten de kinderen van vandaag de wereld teruggeven die eens zo mooi was."

Afrika onder de knoet

Critici vinden Maathai's strijd om het natuurbehoud en de vrouwenrechten niet voldoende om haar de Nobelprijs van de Vrede te geven. Maathai is ooit fel bekritiseerd omdat ze had beweerd dat aids in Westerse laboratoria was ontwikkeld om Afrika onder de knoet te houden. ,,Ik ben toen slecht geciteerd'', deed ze vrijdag de zaak af. De voorzitter van het Nobelcomité noemde Wangari Maathai gisteren ,,een voorbeeld voor vrouwen over de hele wereld''.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees