Onkreukbare BBC stapelt ene blunder op de andere

Britse ,,Huis van Vertrouwen'' wankelt

Britse ,,Huis van Vertrouwen'' wankelt

Foto: © EPA

Tante Beeb, zoals de zender BBC in Groot-Brittannië wordt genoemd, was al bezig aan een lastig jaar. Nu is het hek helemaal van de dam. Deze week maakte de top bekend dat intern snoeiwerk aan 2.900 werknemers hun baan zal kosten. Het Britse ,,Huis van Vertrouwen'' wankelt op zijn grondvesten.
Nadat de grote baas Greg Dyke eerder moest opstappen wegens onnauwkeurige berichtgeving, de BBC zich onlangs in de luren liet leggen door een informant en nu aan een gigantische ,, sociale snoeioperatie'' lijkt de BBC op losse schroeven te staan. Als dit een populariteitstest was, zou de toonaangevende Britse zender zeker een tandje moeten bijsteken.

De BBC mag dan wel één van de meest Britse symbolen zijn - in hetzelfde rijtje als de koningin, rode telefooncellen en dubbeldekkers - zelfs de Britten blijven niet alles slikken. Het recente nieuws dat de zender 2.900 mensen op straat gaat zetten, bijna één op de tien medewerkers dus, sloeg in als een bom. De BBC top wil met het snoeiwerk 480 miljoen euro besparen, die ze dan kan investeren in nieuws, drama- en educatieve programma's. Overigens moet niet alleen de loonlijst krimpen, ook de extravagante snoepreisjes, diners en verwenweekendjes voor de topfiguren behoren voortaan tot het verleden.

Ontslagen in administratie

Die besparingen hebben niet alleen gevolgen in Groot-Brittannië. Ook alle andere landen waar de BBC voet aan de grond heeft, en dat zijn er veel, zullen de veranderingen voelen. De Belgische VRT is nu een van de zenders die dankbaar tapt uit het vaatje van de Britse zender. ,,We zijn heel tevreden over de programma's die we bij hen kochten. Ik zie niet in waarom dat nu zou veranderen'', zegt Diane Waumans, woordvoerder van VRT-televisie. ,,Iedere zender komt wel eens in een mindere periode waarbij je harde maatregelen moet treffen, maar dat wil niet zeggen dat er meteen reden is tot grote bezorgdheid over de kwaliteit van de programma's. Bovendien vallen de ontslagen vooral in de administratie, dus niet bij de programmamakers zelf.''

Hoewel verschillende Britse programma's hoge toppen scheren in ons land, halen de BBC1 en BBC2 samen in Vlaanderen een marktaandeel van maar 0.8 procent. De populariteit van de Britse producten is vooral te wijten door hun uitzending op de VRT. ,, Michael Palin in de Himalaya , het spectaculaire Walking with astronauts , de komische serie Coupling , de zesdelige reeks over het concentratiekamp Auschwitz: ze komen allemaal uit de BBC-stal. Sommige programma's van de Britse omroep sluiten perfect aan bij het Canvas-profiel'', somt VRT-aankoopsverantwoordelijke Frans Lefever op.

Deuk in imago

De BBC, de zender met de legendarische onkreukbare reputatie, kreeg begin dit jaar veel kritiek naar aanleiding van het Hutton-rapport. De zender zou onnauwkeurig zijn omgesprongen met informatie over de mogelijke massavernietingswapens in Irak, de directe aanleiding voor premier Tony Blair om met Bush ten strijde te trekken. Kort na het verschijnen van het rapport nam BBC-baas Greg Dyke ontslag.

Vorige week kwam er een nieuwe deuk in het imago. De BBC voerde een woordvoerder van het Amerikaanse chemiebedrijf Dow Chemical op, die verklaarde dat Dow wel degelijk schuldig was aan gasramp in het Indiase Bhopal. Tot dan toe had Dow altijd iedere schuld ontkend, maar tijdens het interview beloofde de woordvoerder negen miljard euro aan schadevergoeding voor de slachtoffers. De uitzending was nauwelijks in de ether, of Dow hing aan de lijn om te zeggen dat die zogenaamde ,,woordvoerder'' niets met het bedrijf te maken had. De BBC kon niet anders dan toegeven dat ze zich een oor had laten aannaaien. Voor de zender die steeds uitpakt met haar degelijkheid, is 2004 een annus horribilis, een horrorjaar.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees