Wereldrecord voor Thomas Rupprath

Wereldrecord voor Thomas Rupprath

De stevig gespierde Thomas Rupprath geniet van zijn wereldrecord. Foto: © EPA

Het eerste wereldrecord is gesneuveld, tijdens het Europese kampioenschap in Wenen in 25 meter-bad. De Duitser Thomas Rupprath (foto) was het die ervoor zorgde, op de 50 meter rugslag. Hij tikte aan in 23"27, genoeg voor goud.
Het vorige wereldrecord stond op naam van de Australiër Matt Welsh, die twee jaar geleden in eigen land vier honderdsten van een seconden trager ging. Het was al de vierde Europese titel voor Rupprath, de derde opeenvolgende.

Vreemd is wel dat Ruppraths wereldrecord niet de snelste tijd is die hij ooit zwom. Lange tijd dacht hij dat zijn 23"23 van december in het Duitse Goslar het wereldrecord was. Maar die tijd werd nooit gehomologeerd, zonder dat Rupprath het wist. Pas enkele weken geleden vernam hij het nieuws. De internationale zwembond had blijkbaar nooit de vereiste erkenningsdocumenten ontvangen. Nochtans zou Rupprath toentertijd een dopingtest hebben afgelegd en werd de tijd gemeten met officiële apparatuur.

En de Belgen? Fabienne Dufour was zevende in haar halve finale en zette van de zestien halvefinalisten de twaalfde tijd neer met 27"22. De 16-jarige Tahnée Grandjean deed over de 800 meter vrije slag 9'09"48, waarmee ze zesde was van haar reeks.

Vandaag komt naast alweer Grandjean en Dufour ook langeafstandszwemmer Tom Van Geneugden in actie. Morgen, op de slotdag, is ook eindelijk 200 meter-zwemmer Pierre-Yves Romanini aan de beurt.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.