,,Zonder epo rijdt het peloton vijf km per uur trager''

Dokter Johan De Saedeleer doet als sportarts geregeld dopingcontroles voor de Belgische Wielrijdersbond. Voor hem heeft het gebruik van het middel epo weinig geheimen.

Epo, de afkorting van erytropoietine, is een stof die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Met meer rode bloedcellen kan de sporter beter zuurstof van de longen naar de spieren sturen.

,,Bij sportmensen kunnen wij zelden spreken over een epo-kuur. Sporters spuiten zich epo in tot hun hematocrietwaarde het maximum toegelaten niveau 50 bereikt. Wij zien dat amateurs zich onder meer laten leiden door tabellen uit het boek van spijtoptant Willy Voet, de gewezen verzorger van wielerploeg Festina. Dat is waanzin, want die tabellen zijn bestemd voor koersen in een berggebied'', zegt dokter Johan De Saedeleer.

,,Geen weg terug''

Volgens specialisten hebben goedgetrainde sporters een hematocrietgehalte tussen 38 en 42. De jongste jaren meet de Internationale Wielerunie (UCI) bij grote groepen renners echter gemiddelden van 45.

Dokter De Saedeleer: ,,Mocht niemand zich nog doperen, dan zou de gemiddelde hematocrietwaarde van het peloton enkele procenten zakken. De renners zouden dan ook gemiddeld vijf km per uur minder snel rijden. In de sport is er echter geen weg terug. Geen enkele renner zal zelf de eerste stap zetten.''

De werking van epo, of van de verbeterde variant aranesp, kan voor elke renner verschillend zijn.

,,Het is perfect mogelijk dat een sporter aranesp gebruikt en drie tot vier weken lang betere resultaten boekt. De sporters weten over het algemeen zeer goed hoe snel en lang een dosis epo werkt. Ik stel vast dat hun gebruik van geneesmiddelen veel beter is afgesteld en gecontroleerd dan bij een doorsnee patiënt in het ziekenhuis'', zegt De Saedeleer.

(PLA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees